fbpx Skip to main content
search

De veelzijdigheid en smaak van wild wordt, geheel terecht, al langere tijd geprezen. Met dit recept willen we je een leuke en aangename manier aanreiken om ook dit onderdeel van het everzwijn heerlijk te verwerken.

Niets zo leuk als je duimen en vingers af te likken van ribbetjes die je mogelijks zelf hebt voorzien voor jou en je familie of vrienden. Bovendien verbluf je ze door een verrassende twist te geven aan de side dish die je hen voorschotelt. Eet smakelijk!

  1. Verwarm je oven voor op 130° à 150°. Eenmaal op temperatuur, leg je je ribbetjes in de oven. Afhankelijk van het dier, zal je over veel of weinig vet beschikken. Belangrijk is alvast dat men het vlees niet te lang in de oven laat en het laat uitdrogen. Hoe hoger je temperatuur, hoe groter de kans dit kan gebeuren, vandaar het motto ‘low & slow’. Afhankelijk van je oven en de grote van je ribs, kan de gaartijd variëren. Reken op een 30-tal minuten.
    Je kan de temperatuur uiteraard nog verlagen. Hoe lager je temperatuur, hoe langer het duurt, maar hoe sappiger je ribbetjes zullen zijn. Je kan ze eventueel ook op de BBQ leggen.
  2. Doe alle ingrediënten voor je laksel in een kom en meng ze tot een gladde, homogene substantie. Bestrijk je ribbetjes af en toe met de lak tijdens het bakken.
  3. Reinig je aardappel grond en kook ze gaar in voldoende water met zout.
  4. Een leuke en verrassende twist aan de klassieke ‘coleslaw’.
    Was en snij je Chinese kool in fijne julienne en doe ze in een kom.
    Schil je rode ui en snij hem in kleine brunoise. Voeg toe aan de kom.
    Was en snij je appel eveneens in julienne en voeg ze toe bij de chinese kool & ui.
    Voeg de zoete maïs toe.
    Werk af met peper & zout, een scheutje witte balsamico azijn en mayonaise.
  5. Bestrijk je ribbetjes nog een laatste maal met je lak en zet nog enkele tellen in de oven.
    Snij je aardappel net niet volledig in 2 en leg op het bord. Je kan ze afwerken met een beetje grof zout en herbes de provence of je legt er een sneetje kruidenboter tussen.
    Leg een mooie portie van salade op het bord.
    Haal je ribbetjes uit te oven, portioneer de gewenste hoeveelheid en leg eveneens op het bord.

 

Eet smakelijk!
Sander Herbosch

Vlees

Ribbetjes van everzwijn. Idealiter komen deze van een groter everzwijn opdat je over voldoende vlees beschikt.

Lak

2 delen ketchup
1 deel mosterd
1,5 deel Ahornsiroop (indien je dit niet hebt, kan je 1 deel honing gebruiken)
1 deel Soja Saus
1 deel Ketjap Manis
Herbes de provence (naar smaak)

Optioneel
Mespunt cayennepeper

Sides

½ Chinese kool
Zoete maïs
1 rode ui
1 appel (niet te zoet)
Witte Balsamico azijn
Mayonaise
Peper en Zout

Vastkokende aardappel

Optioneel
Lookboter