browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.
U bent hier: Hunting.be > Wild & Honden > Waterwild > Krakeend

Krakeend

Krakeend - Rudy Driesen

Krakeend – Rudy Driesen

Klasse : aves
Orde : anseriformes
Familie : anitidae
Geslacht : anatinae
Soort : anas strepera

Waarschijnlijk staat ze in de evolutie het dichtst bij de blokeend. Vooral de kleur en het gekwaak van de eend gelijken erg op die van de wilde eend. Wel zijn krakeenden slanker van bouw en iets minder zwaar. De snavel is veel fijner. Het algemeen uitzicht is dat van een donkergrijze vogel maar van dichtbij getekend met gelige en donkergrijze golflijntjes. Een zeer belangrijk onderscheid is de korte witte spiegel die bij springende eenden onmiddellijk opvalt. Bij overvliegende eenden zien we die witte spiegel niet zo duidelijk omdat de onderkant van de vleugel zeer bleek is. De vogel vliegt sneller dan de blokeend en ook met een snellere vleugelslag.
De woerd laat een grommend geluid maar ook soms fluittonen horen en het gekwaak van de eend begint met een duidelijke luidere eerste “kwak”.
Ze houden van zoet water en als echte grondelaars zijn ze wegens hun kleinere en zachtere snavel aangewezen op zachter voedsel dat zowel van plantaardige als van dierlijke oorsprong kan zijn.