Nog geen vergunning?

Bereid je voor op het examen

Jachtopleiding

Alles rond de Jachtopleiding ook op de aparte partnersite – Jachtexamen.be

Jagen is meer dan een sport of bezigheid. Het is een passie en levenswijze.
Maar voor je er mee kan beginnen heb je wel een aantal zaken nodig

Jachtverlof

De eerste vereiste is om een Jachtverlof te bekomen.

Jachtexamen

Hiervoor moet je slagen in een Theoretisch en Praktisch examen, georganiseerd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB).  Deze examens worden 1 maal per jaar georganiseerd: theorie in april, praktijk eind-augustus.
Meer info op de site van het ANB.

Jachtopleiding

Reeds bij de opstart van de hunting site, een paar jaar geleden, was er direct de aandacht voor de Aspirant Jagers.
Eerst enkel met de vragenmodules, later ook met samenvattingen en bijkomende examenhulp. Gezien de omvangrijkheid van dit deel van de site en ook de technische impact (600.000 opgeloste vragen) werd reeds eerder beslist om dit apart te plaatsen.
Maar vooral de vraag vanuit de studenten, vooral ook zelfstudie, om een aparte opleiding te voorzien heeft ons de stap doen zetten naar dit nieuwe project.

Deze Jachtexamen Voorbereiding doet exact waar het voor staat: de Aspirant Jager voorbereiden op het officiële Jachtexamen. En dit niet enkel door het overbrengen van de nodige kennis, maar ook het verschaffen van een aangepast curriculum, een opvolging van de vooruitgang, het regelmatig testen van de kennis en zeker ook het bijbrengen van de specifieke examensituatie.

Voor meer info neem gerust een kijkje op de website – Jachtexamen.be 

Extra voorbereiding nodig?

Jachtexamen.be is de online leeromgeving voor de jacht, de optimale examenvoorbereiding.

Uitrusting

Als je je jachtverlof in handen hebt, heb je een uitrusting nodig. Met wat aangepaste kledij, regenlaarzen of stevige schoenen, een waterdichte jas en gehoorbescherming (!) kom je al heel ver. Voor de jacht op kleinwild heb je nog een hagelgeweer nodig, voor de jacht op grofwild een kogelgeweer.

Jagen

Jagen in Vlaanderen verloopt via een officieus systeem van invitaties. Om op iemands revier te mogen jagen moet je uitgenodigd worden. Tijdens de opleiding, vooral de praktische lessen kan je jagers leren kennen. Hou ook zeker de website onze in de gaten. Hier worden heel wat activiteiten georganiseerd.

Als je handig bent kan je een jager helpen in zijn/haar revier en zo je jagerskring uitbreiden.

Als je echt weet waar je naar op zoek bent kan je als partner instappen in een jachtgroep of – als je over voldoende financiële middelen én tijd beschikt – je eigen jachtrevier (jachtgebied) opstarten.

De Kosten

Elke hobby is duur, en bij jacht is dit ook zo. Hou rekening met vaste kosten (jachtverzekering, jaarlijks jachtverlof ) en variabele kosten zoals kledij, munitie en bijdragen voor je jachtdagen. Een eenmalige “zware” kost is het geweer, maar om kwalitatief hoogstaand materiaal te bekomen hoef je geen fortuinen uit te geven.

Hieronder vind je een ruwe schatting van enkele kosten

Opstart

  • Uitrusting: 250 euro,
  • Geweer: al vanaf 1295 euro.

Opleiding

  • Theorie – Opleiding: 145 euro
  • Theorie – Examen – ANB: 70 euro
  • Praktijk – Opleiding: 50 euro
  • Praktijk – Oefenen: tussen de 500 en 1.000 euro
  • Praktijk – Examen – ANB: 180 euro

Jachtgebied

Als jachtheer van een eigen jachtgebied van een omvang van ongeveer 1.000 Ha met zowel kleinwild en grofwild kijk je toch op een kost van ongeveer 100.000 euro per jaar. Eventueel kan je deze kost drukken door deelname van een aantal partners.

Medejager

Medejager (partenaire) binnen een jachtgebied hangt af van de grootte van het gebied en de locatie:

  • Kleinwild – 250 Ha: 1.000 euro,
  • Kleinwild – 1.000 Ha: 3.000 euro,
  • Klein en Grofwild – 1.000 Ha: 8.000 euro.

Jaarlijkse kosten

  • Jachtverlof Vlaanderen: 150 euro,
  • Verzekering: 50 euro,
  • Chapeau: 50 euro (per jachtdag).