Waterwild – Kievit

Alles over de kievit.

Kievit

Klasse: aves
Orde: laro-limicolae
Familie: charadriidae
Soort: vanellus vanellus

Kieviten kunnen we alle dagen zien vliegen of op weiden en bermen zien foerageren. Hun vlucht is zeer typisch. Door de zeer brede en afgeronde vleugels lijkt hun vleugelslag op een bewegende vod, een uniek verschijnsel.
De kievit munt uit als een echte luchtacrobaat. We kunnen zijn capaciteiten het best bewonderen tijdens de broedtijd. Hoog in de lucht klinkt zijn gejubel en n een onvoorstelbare wentellende vlucht suist hij naar zijn gezellin op de grond.
De kievit is een sieraad voor onze gecultiveerde streek waar hij enkel en alleen op weidse akkers en weiden zijn biotoop vindt. De vogel met de lange kuif en het grote donkere oog is schijnbaar een slechte vlieger, maar hij weet zich op een fractie van een seconde over een vleugel te werpen zodat hij makkelijk aan een duikende roofvogel kan ontsnappen.
De naam kievit is een onomatopee of klanknabootsing van zijn roep. Als weerprofeet kent hij zijn gelijke niet. Sommigen beweren dat hij het koudefront volgt. Hij kan ons ook helpen bij de weersvoorspelling daar hij kan aanvoelen dat een zeer koud front in aantocht is.

Nog geen vergunning?

Jachtexamen.be is de online leeromgeving voor de jacht, de optimale examenvoorbereiding.