Tips – Jacht Technieken

Een verzameling van nuttige tips rond jagen.

Jacht Technieken

Grofwild

Hoogzit – Wild gewenning

Als je vaste hoogzitten hebt, kan je tijdens het tussenseizoen een oude doek of kledingstuk vastbinden aan de poten of leuningen van de hoogzit. Zodoende geraakt het wild gewoon aan bewegingen rond de hoogzit en zal het niet direct opkijken en verschieten als er wat beweegt tijdens de jacht. Misschien net dat tikkeltje meer tijd dat je nodig hebt om goed aan te leggen en te treffen.

Kleinwild en Overig wild

Duivenjacht – vlucht

Bij de duivenjacht is het belangrijk om “vlucht” te hebben. Duiven die op hun rustplaats blijven zitten en niet voor de geweren komen, kunnen niet geschoten worden. Op een grotere jachtdag wordt er vlucht gecreëerd door de verschillende geposteerde geweren in het jachtveld. Maar hoe doe je dit als je alleen of met twee bent ?

Deze hunting tip helpt je hierbij.

We gunnen de duiven geen rust door dicht bij hun roestplaats lawaai te maken. En dit kan door middel van knalvuurwerk. Ofwel koop je het klaargemaakt (met knallen om het 1/2 uur) ofwel knutsel je het zelf door het vuurwerk te bevestigen aan een stuk dik katoen draad die smeult en telkens een patroon vuurwerk laat ontbranden.Wel opletten waar je het hangt, niet te dicht bij een openbare weg of wandelweg, en ook niet boven brandbaar materiaal (droge bladeren) de ontploffende patronen kunnen brandgevaar opleveren.
En dan maar wachten tot de duiven gaan bewegen.

Bestrijding Technieken

Muizenburcht – Bestrijding Vos

Een Muizenburcht is net als een Vossenburcht de familiewoning, maar dan van muizen. En gezien deze vrij geliefd zijn bij vossen kan je hiermee efficiënt bestrijden.

Eerst en vooral, moet je weten, welke Predatoren erin het jachtrevier voorkomen.  En, zo er zich een gepaste boom, waarin een hoogzit kan geplaatst worden, in de nabijheid bevindt van de plek waar je de burcht wilt oprichten, kan je ook nog, gebeurlijk, op de vos aanzitten.

Een “muizenburcht” maakt je als volgt: Op een droge plaats, liefst nabij een pad langs- of doorheen een bos(je)‚ graaf je een komvormige kuil, waar ongeveer vijf of zes emmers grond uitkomen. Die kuil vul je vervolgens met dikke steenblokken, stukken hout, papierproppen, textielresten. . ., tot het niveau van de begane grond weer bereikt wordt.

Dan worden drie bakstenen of blokken hout, in het midden geplaatst waarop een buis van minstens 60 tot cm lengte, rechtop gezet wordt. Daarna ga je verder rond de buis aanvullen met hetzelfde vulmateriaal als er reeds in de kuil zit. Tenslotte wordt over de hoop, een stuk plasticfolie geplaatst, van ongeveer één vierkante meter, tegen indringende regen, en vervolgens wordt over het geheel, graszoden gelegd.

In de buis laat je, om de veertien dagen, wat graankorrels, tussen de drie bakstenen, vallen. Na een maand of twee (afhankelijk van het seizoen), hebben er zich reeds muizen geïnstalleerd. Dat kan je zien aan de onderrand van de hoop, of je kan het ‘ruiken, boven aan de buis. .

Plaats dan in het vierkant, rondom de burcht, een 100cm hoge mussendraad, ongeveer 20 cm onder de grond en maak de oppervlakte rondom, ongeveer 40 cm breed‚ netjes proper, zodat je de prenten of sporen van de Predatoren, die er, door de muizen aangetrokken, rond komen lopen, ziet.
Desnoods wordt een laagje zand rond de mussendraad gestrooid om nog beter de prenten en sporen te kunnen “aflezen”.

Tegen valavond in de nabije boom, aanzitten met het geweer — Vooral als er een vos komt, heeft dat zijn charme.
Een goedgebouwde muizenburcht “werkt” jarenlang!

– Met dank aan onze oude Vos, Leon –

Nog geen vergunning?

Jachtexamen.be is de online leeromgeving voor de jacht, de optimale examenvoorbereiding.