Jacht – Boogjacht

Alles over de boogjacht.

Boogjacht

Historiek

De jacht met pijl en boog bestaat reeds sinds mensenheugenis. Archeologische vondsten tonen aan dat het bejagen van dieren door middel van een boog met pijlen reeds 25.000 jaar geleden gebeurde. Net als de ontdekking en gebruik van het vuur en het wiel heeft dit wapen de menselijke ontwikkeling versneld. Op praktisch alle continenten werd en wordt, met succes, gejaagd met pijl en boog. In de middeleeuwen werd dit volkswapen verheven tot een formidabel oorlogswapen en werden veldslagen beslist door de schutterij. Denken we hierbij aan de slag bij Agincourt (1415) waar een Frans ridderleger werd verslagen door een kleiner Engels leger met een groot aantal boogschutters. Met de intrede van het buskruit verdween de boog van het toneel tot de jaren 1900. In de verenigde Staten van Amerika, door een toevallige ontmoeting tussen een gepassioneerd jager en een autochtone Amerikaanse indiaan, Ishi, werd de moderne boogjacht geboren.

Moderne Boogjacht

Sindsdien is de boogjacht niet meer weg te denken in de VS en volgen steeds meer landen hun voorbeeld. Het eerste boogjacht seizoen werd in Wisconsin geopend in 1936. Het eerste westers land dat hier in volgde was Joegoslavië, gevolgd door Denemarken enz. Ondertussen is het al een hele lijst. In Europa is Frankrijk koploper en het land bij uitstek om te gaan boogjagen. Vele landgenoten vinden dan ook Frankrijk het ideaal land om hun passie te beleven. Frankrijk maakte de boogjacht wettelijk gereglementeerd in 1995 op vraag van de jagers zelf die reeds zonder degelijke wetgeving joegen met pijl en boog. Naarmate technologieën verder evolueren wordt de boogjachtwetgeving in Frankrijk aangepast. Ook wildbeheer vindt in sommige gevallen de weg naar de boogjacht. Een ander positief aspect van de boogjacht is dat deze qua verstoring van het biotoop veel kleiner is. Een boogjager is bijna geluidloos en het effectieve bereik van een jachtpijl ligt onder de 50m; dat maakt de boogjacht uitermate geschikt dus om te jagen of bestrijden in dichter bevolkt gebied en recreatieve zones.
Alle informatie betreft de boogjacht in Europa, de landen waar boogjacht is toegestaan en verdere uitleg over wetgeving en toepassing kan men terugvinden op de website van de European Bowhunting Federation (EBF), aparte kaart van Europa met de huidige status qua Boogjacht.

Wildsoorten

Alle wild is geschikt voor de boogjacht en alle manieren van bejaging kunnen dan ook gerust met pijl en boog gebeuren. Bij drijfjachten worden boogjagers geplaatst in de drift, namelijk in Treestands in een boom, 3-7 meter boven de grond en schieten ze wild dat bij de drijfjacht door de mazen van het net glipt. Bersen of loerjacht zijn ook uitermate geschikt voor boogjagers al vergt dit een grote kennis van het wild en het terrein vermits de gemiddelde schotsafstand vele malen kleiner is dan die van het geweer. Een Amerikaanse studie waarbij elke boogjager een gegevenskaart moest invullen bij het strekken van wild met de boog gaf aan dat de gemiddelde schotsafstand op jaarbasis op 16 yards ( een kleine 15m ) lag. Dit toont één van de wezenlijke verschillen aan tussen de kogel en de pijl, een boogjager moet niet alleen een goed schutter zijn, hij zal zijn prooi ook veel dichter moeten benaderen dan de geweerjager. En net in die verhoogde moeilijkheidsgraad ligt voor velen de uitdaging van het boogjagen.

Boogjacht – Hert

Materiaal

Een ander groot verschil is de manier waarop een jachtpijl voorzien van jachtpunt het dier doodt. Een jachtpijl zal deze het dier in de meeste gevallen volledig doorboren zelfs al heeft die een kinetische energie die vele malen lager ligt dan een kogel van een jachtkaliber. Door het doorsnijden van hart, slagaders en longen zal een zodanig snelle en grote bloeding ontstaan dat het dier zeer snel een grote hoeveelheid bloed verliest, flauw valt en sterft. De succesvolle boogjager kent perfect de vitale zone bij elke wildsoort en zal altijd een bladschot op longen en hart plaatsen om maximale efficiëntie en een snelle dood te bekomen.

Jachtpijl – Broadhead

Veel geweerjagers zijn positief verrast van de efficiëntie van een jachtpijl wanneer ze een boogjager op dezelfde jacht tegenkomen. Een kleine test die sommigen overtuigt is om in een open hand een kogel te laten vallen en dan te vragen of ze hetzelfde zouden willen doen met een jachtpijl voorzien van een jachtpunt met chirurgisch scherpe messen. De meeste jagers houden het voor gezien om hun hand te laten doorboren door de vallende pijl. Zelf bij lage kinetische energie is een jachtpijl uiterst efficiënt. Een andere proef is het schieten van een jachtkaliber door 2 emmers met zand achter elkaar opgesteld. Eender welk jachtkaliber zal zijn kinetische energie vrijgeven in de eerste emmer en daar blijven steken maar een jachtpijl doorboort zelfs de tweede emmer.

Status in België

Hoe staat het met de boogjacht in België, met name in Wallonië en Vlaanderen ? In België bestaat hier omtrent nog geen wet, maar in Wallonië is het wel mogelijk om met de boog te jagen, de DNF zal je niet beboeten, wel moet je voldoen aan alle eisen van een jager ( verzekering, permis,…). De boog staat nog niet als jachtwapen geregistreerd in de Vlaamse jachtwet. Het doel van de boogjachtfederatie is om een duidelijk aanspreekpunt te zijn voor zowel de geïnteresseerde jager die informatie zoekt rond de boogjacht en de boogjager zelf. We willen samen een concreet dossier opstellen dat de wetgever in staat zal stellen om boogjacht mee in de jachtwet op te nemen als reguliere jachtvorm.

Boogjacht Opleiding

Hoe doen we dit ? Sinds begin 2013 zijn er 4 Vlaamse instructeurs boogjagen gevormd via het International Bowhunting Education Program (IBEP). Dit is een internationaal erkende organisatie die als doel heeft om goede en verantwoordelijke boogjagers te vormen. Deze instructeurs leiden op hun beurt verantwoordlijke boogjagers op en enkel die kandidaat boogjagers die slagen in zowel een theoretische als praktische proef en dus aantonen dat ze bekwame boogjagers zijn, krijgen het IBEP getuigschrift. Ze verschaffen uitleg aan iedereen die uitleg verlangt omtrent de boogjacht. Eind juni 2013 werd de eerste IBEP cursus gegeven aan Vlaamse aspirant boogjagers. Deze cursus was snel volgeboekt en wegens de grote interesse zullen we een tweede en misschien zelfs een derde IBEP opleiding geven in 2013. Dit toont alleen maar de grote interesse in deze nieuwe manier van jagen.

Meer informatie over deze internationaal erkende IBEP opleiding kan U vinden op de website van website van de National Bowhunting Education Foundation (NBEF).

En graag staan de leden van de boogjachtfederatie, ook ter beschikking om U alle informatie te verschaffen over de jacht met pijl en boog.

Frank Siedentopf – Stefaan Rotthier – Luc Krols – Jan Morias

Nog geen vergunning?

Jachtexamen.be is de online leeromgeving voor de jacht, de optimale examenvoorbereiding.