fbpx Skip to main content
search

Maart en april zijn traditioneel maanden waar we als jager veel tijd spenderen in het bos en op de akkers. Het zijn de maanden bij uitstek om aan predatiecontrole te doen en te observeren welk nieuw leven zich aan het ontwikkelen is. Binnen enkele weken, in de maand mei, breekt het korte nieuwe reebokseizoen aan. Het is met andere woorden van vitaal belang te weten wat er zich in je revier bevindt om zo de juiste bokken voor afschot te selecteren.

Samen met Stefaan trokken we alvast een eerste weekend de Waalse bossen in om te observeren welke reeën zich waar bevonden. Om niet teveel tijd te verliezen, voorzag ik een snelle lunch om in het bos te nuttigen. Met een kleine voorbereiding de avond voordien, is de inspanning op het moment zelf miniem, maar het resultaat is uiterst lekker.

Uiteraard is dit recept ook volledig geschikt om gewoon thuis klaar te maken. In geen tijd tover je een heerlijk snelle lunch op tafel!

De dag zelf
 1. Maak een vuurtje op een geschikte plaats om het vlees te bakken. Leg al de ingrediënten klaar.
 2. Kruid het vlees met peper en zout.
 3. Wanneer je voldoende warme kolen hebt, plaats je de gietijzeren pan in het vuur met een klont boter. Bak het vlees mooi rosé aan de binnenkant.
 4. Haal het vlees uit de pan en leg even opzij om te rusten. Voeg de uien toe in de pan en laat deze even karamelliseren.

Leg de baguette aan de zijkant van het vuur om deze even op te warmen. Indien je werkt met een grill, kan je ze kort op de grill leggen.

Assembleer nu je broodje. Bestrijk de onderkant met curryketchup. Leg hierop de blaadjes verse salade en tomaat. Snij het vlees in plakjes en leg ze op het broodje, gevolgd door de gekaramelliseerde ui. Werk het broodje af door het te bestrooien met een mengeling van ui, peterselie en citroenzeste.

De voorbereiding
 1. Deze DIY curryketchup is een smaakbommetje die je broodje van het nodige pit zal voorzien. Je mag hem gerust joviaal gebruiken, maar overkill het geheel niet. Doe al de ingrediënten in een kom en zorg ervoor dat alles goed onder mekaar gemengd wordt. Doe het in een klein potje of spuitbusje.
 2. Schil wat zeste van citroen, spoel deze grondig af en snij zeer fijne brunoises.
  Was de peterselie en snij deze ook fijn.
  Voeg beide toe aan de geroosterde uitjes en meng even door.
 3. Was en snij de overige ingrediënten in de juiste vorm of formaat en leg ze klaar in een doosje, potje, bakje.. Datgene wat voor jou het eenvoudigst is.
 4. Het broodje kan je reeds afbakken in de oven of een alternatief is om ’s ochtends een ovenverse baguette te halen bij de lokale bakker.
 5. Voorzie een kleine koelzak die je kan meenemen in een rugzak zodat de ingrediënten voldoende fris blijven.

 

Vlees

Reefilet

 

Benodigdheden
Klein grillroostertje of gietijzeren pannetje
Lucifers of aansteker

Eventueel een aanmaakblokje

Homemade curryketchup

4 soeplepels ketchup

2 soeplepels goede olijfolie

1 soeplepel currypoeder

1 theelepel komijn

1 theelepel tabasco

1 theelepel kurkuma

½ theelepel lookpoeder

1 mespunt cayennepeper

Enkele druppels citroensap

 

Ingrediënten

½ baguette

Enkele bladjes verse kropsla

Enkele schijfjes tomaat

½ rode ui, in schijfjes

2 soeplepels geroosterde ui

2 soeplepels peterselie

1 theelepel zeste van citroen

Boter
Peper en Zout

 

 

We raden u aan voorzichtig te zijn met het maken van open vuur in de natuur. Hou steeds rekening met de geldende richtlijnen, bv. in geval van droogte Informeer u dus ten allen tijde op voorhand.

Eet smakeliijk
Artikel en recept: Sander Herbosch
Foto’s: Stefaan Rotthier