fbpx Skip to main content
search

Ingrediënten

Vlees

Borstfilet van bosduif

Saus

rode wijn

Bouillon van duif (of kippenbouillon)

Peper en zout
Look

Laurier

Tijm

Boter

Witloofsalde

5 kroppen witlof

1 appel (bv. Pink Lady)

1 kleine rode ui

Mayonaise

Witte balsamicoazijn

Enkele druppels citroensap

Peper en Zout

Puree

Enkele los kokende aardappelen

Klontje boter

Room

1 eitje

Peper en Zout

Muskaatnoot

Food

  1. Zet een pot water op het vuur en breng het aan de kook met een mooie hoeveelheid zout.
  2. Schil de aardappelen en kook ze gaar in het water
  3. Was je witlof en snij het in grote julienne. Doe deze in een kom
  4. Was de appel en snij deze eerste in schijfjes en nadien in jullienne. Voeg toe aan het witlof
  5. Snipper de rode ui fijn en voeg hem eveneens toe aan de kom.
  6. Voeg wat mayonaise, peper en zout toe aan het geheel en meng alles goed door elkaar.
  7. Werk af met wat citroensap en besprenkel lichtjes met de witte balsamico. Roer alles nog eens door en zet het geheel opzij.
  8. Verhit je braadpan voldoende met wat olie
  9. Kruid je borstfiletjes met peper en zout en korst ze aan in de hete pan. Wanneer deze een mooi krokant korstje hebben draai je ze om. Voeg een tweetal teentjes look, wat thijm en een goede klont boter toe aan de pan. Laat even verder bakken en besprenkel de filets met de gesmolten boter. 
  10. Haal de filets uit de pan en doe ze in een aparte ovenschaal. Overgiet ze met de boter uit de braadpan en zet ze in de oven (50°) zodat ze wat kunnen rusten. De filets zijn het lekkerst wanneer ze saignant worden gebakken.
  11. Blus de hete pan met nog look en thijm met een flinke scheut rode wijn. Voeg een 2-tal blaadjes laurier toe en laat opkoken.
  12. Voeg nadien de bouillon toe en laat verder inkoken tot de gewenste dikte.
  13. Giet je aardappelen af en doe wat boter, 1 eitje en room in de pot. Stamp je aardappelen een eerste maal fijn.
  14. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe aan de aardappelen en werk af tot een mooie puree. Deze mag gerust nog wat structuur hebben. Zet even opzij en hou de puree warm.
  15. Haal de duivenfilets uit de oven en giet het vrijgekomen vocht bij de saus.
  16. Zeef de inmiddels ingekookte saus. Werk ze af met wat peper en zout en een klontje koude boter.
  17. Schikt al je bereidingen op een mooi bordje of schotel en serveer ze. Eet smakelijk!

Drinks


St Hubertus bier
Aglianico uit Puglia, Italië (2015) – te verkrijgen bij Vino Degusto
Verum Roble uit Castilla la Mancha, Spanje (2014) – te verkrijgen bij Vino Degusto

 

Eet smakelijk!
Sander Herbosch