fbpx Skip to main content
search

België is dan wel vrij van Afrikaanse varkenspest (AVP), zo’n 800 km westwaarts waart het virus nog sterk rond. In Duitsland werd deze week de kaap van 1.000 besmette everzwijnen gerond. Ook in Polen zijn er nog dagelijks nieuwe gevallen.

De eerste AVP-uitbraak bij everzwijnen in Duitsland dateert intussen van 20 september 2020 in het district Spree-Neisse dat grenst aan Polen. Sindsdien verspreidde het virus nog verder in 3 zones in 6 districten in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Op 20 april waren in dat gebied 1.016 besmette gevallen lezen we in het vakblad Pig Progress.

Plaatsen van hekken

Duitsland tracht de uitbraak te bedwingen door vaste hekken te plaatsen langs de oevers van de Oder en Neisse. Deze rivieren vormen de grens met Polen. In het westen van Polen zijn namelijk nog heel wat nieuwe besmettingshaarden. Sinds november 2019 is het aantal AVP-gevallen in Polen opgelopen tot 4.380 (cijfers van midden april). Daarnaast worden ook de besmette zones met hekken afgebakend. Hierbinnen zullen alle wilde varkens worden afgemaakt om verdere verspreiding van het AVP-virus te voorkomen in de populatie.

De Europese Unie beloofde vorige week 9 miljoen euro aan Duitsland voor de bestrijding van AVP. Die som zal voornamelijk ingezet worden voor de constructie van die vaste afsluitingen in de getroffen deelstaten.

Export naar China

Duitsland tracht intussen China ervan te overtuigen om de grenzen te heropenen voor Duits varkensvlees uit de andere deelstaten aangezien er daar geen AVP aanwezig is. De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner en haar Chinese collega Tang Renjian hadden hierover al het nodige overleg, maar de handelsbelemmeringen werden nog niet opgeheven.

 Anne Vandenbosch/ Pig Progress