fbpx Skip to main content
search

Het hek dat sinds 2019 staat, van Steinfort tot de A6, langs de Belgische grens, om de verspreiding van varkenspest in het Groothertogdom te voorkomen, wordt ontmanteld, zo heeft het ministerie van Landbouw van het Groothertogdom Luxemburg vrijdag bekendgemaakt.

Naar aanleiding van de gunstige evolutie van Afrikaanse varkenspest (AVP) in België, dat sinds 21 december 2020 officieel als vrij van de ziekte is erkend en waar de ziekte bijgevolg als uitgeroeid wordt beschouwd, heeft minister Claude Haagen van Land- en Wijnbouw en Plattelandsontwikkeling beslist om de 15 km afrastering die was geplaatst om de insleep van het AVP-virus in de nationale everzwijnenpopulatie te voorkomen, te laten verwijderen.

De werkzaamheden zijn op donderdag 7 april begonnen. De ontmanteling van de omheining op Luxemburgs grondgebied geschiedt in nauwe samenwerking met de Belgische en de Franse autoriteiten, die eveneens bezig zijn met de organisatie van deze ontmanteling.

Deze grensoverschrijdende samenwerking, die werd opgezet zodra het geval van varkenspest in september 2018 in België werd ontdekt, heeft helpen voorkomen dat het AVP-virus op Frans en Luxemburgs grondgebied werd binnengebracht.