fbpx Skip to main content
search

Er zijn nog eens zeven gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bevestigd bij wilde zwijnen in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg, het Duitse federale ministerie van Landbouw bevestigde dit vandaag.

De nieuwe ontdekkingen brengen het totaal aantal bevestigde gevallen op 20 sinds de eerste op 10 september. Allen werden gevonden dicht bij het eerste wild zwijn dat gevonden werd, zonder beïnvloede landbouwbedrijf dieren.

Het Duitse wetenschappelijke instituut Friedrich-Loeffler had bevestigd dat de laatste zeven dieren ASP hadden, aldus het ministerie.

China en een reeks andere afnemers van varkensvlees hebben de invoer van Duits varkensvlees in de afgelopen dagen verboden nadat het eerste geval was bevestigd.

De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens, maar wel dodelijk voor de varkens en een massale uitbraak in China, de grootste varkensproducent ter wereld, heeft ertoe geleid dat honderden miljoenen varkens zijn afgemaakt.

Het ministerie had donderdag gewaarschuwd dat er meer gevallen van wilde zwijnen te verwachten zijn als de dieren zich in groepen verplaatsen en de ziekte gemakkelijk overdraagbaar is.

De prijzen voor fokvarkens (speenvarkens) in Duitsland zijn de afgelopen weken sterk gedaald na de ontdekking van AVP in het land, aldus de handelaren op maandag.

Maatregelen

Uit goede bron vernemen we dat er een nieuw raster wordt geplaats met een omtrek van 58 KM rond de plaats waar het eerste geval werd gevonden, hopende dat de perimeter beperkt blijft.

Verder zal er intensief gezocht worden in het gebied met nazoekhonden om getroffen evers te elimineren. Ook helikopters en drones worden ingezet om geïnfecteerde zwijnen op te sporen. plaats waar het eerste geval werd gevonden, hopende dat de perimeter beperkt blijft.