fbpx Skip to main content
search
JachtbelangenJachtwild

Wild en klimaatveranderingen

By januari 10, 2013No Comments

Dit weekend een jachtgerelateerd artikel in de Gazet van Antwerpen.
Enerzijds rechtstreeks gerelateerd met Jacht, gezien door  de zachte winter soorten zoals het Everzwijn nog verder zullen uitdeinen in Vlaanderen. Anderzijds ook onrechtstreeks. En dit is misschien het meest gevaarlijke.
Door de verstoring zijn er nogal wat insecten (vlinders, vliegen, …) die veel vroeger met hun voortplantingscyclus aanvangen. Zodoende zijn er misschien niet genoeg rupsen en ander dierlijk voedsel als het jachtwild (zoals eenden en patrijzen) dit nodig heeft.
De zachtere winters zullen ook nogal wat exoten doen opschuiven naar het noorden. Dit met verdrijving en misschien zelfs verdwijning van een aantal inheemse soorten tot gevolg.
Alhoewel, misschien moeten we hier een kanttekening maken en hier wat dieper op ingaan.
Effectief mid januari 2013 levert ons natuurverschijnselen die zeer Voorjaars aandoen: zingende vogels met paargedrag, zoogdieren en amfibieën die reeds uit de winterslaap komen, te vroeg bloeiende planten. Als we de site van de Waarnemingen opvolgen bemerken we Tjiftjaffen die hier overwinterden en geen trekgedrag hadden, zingende Koolmezen en Grote lijsters, waarnemingen van Bruine kikker en Padden, actieve Egels, tot zelfs Vlinders. De winterslaap lijkt veraf.
Toch is dit jaar anders dan vorig jaar. Vorig jaar (2011-2012) ging de herfst zonder winterse toestanden over in de winter. Deze winter hadden we een kort winterprik begin december die de Winterslaap wel activeerde. En de meeste dieren zitten nog in deze winterslaap. Tot nu toe zijn het enkelingen en uitzonderingen die nu reeds terug actief zijn. Enkel bij de planten, zoals hazelaar, is er algemene activiteit, die misschien enkel een paar weken te vroeg is, maar voor de rest normaal is, in januari.
De voorspelde winterprik (zie hiervoor naar de ten andere voortreffelijke weerssite YR.NO) zal deze fenomenen terug normaliseren. De winterslaap zal terug hervat worden, de warme plekjes worden terug opgezocht en het voorjaarsgefluit zal vlug verstommen. En diegene die nog in Winterrust waren zullen dat dan ook blijven.
Deze winter is apart, maar zal op Natuurgebied toch niet echt speciaal worden.

GVA 2013 01 05

Laat een reactie achter