fbpx Skip to main content
search

De makkers van Vossenbescherming Vlaanderen doen het weer.
Nu hebben ze iets tegen het digitaal meldpunt Vossen.
Ze blijven er bij dat “dat de burger zélf zijn verantwoordelijkheid dient te nemen, door het toepassen van preventieve maatregelen.”
Dus een draadje spannen, volgens hen van 1.60m, is ruim voldoende. Dit terwijl iedereen weet dat een vos daar gewoon over springt of klautert (cfr foto).
En dat standpunt van de preventieve maatregelen is ook wel raar. Een boer laat toch ook niet zijn koeien en paard vrij rondlopen en legt zodoende de preventie, het afspannen van zijn tuin of gazon, bij de burger ?
Ten andere hoe gaan ze dit oplossen als er meer en meer everzwijnen komen ? Iedereen een dubbele afsluiting rond huis en tuin ?
 

Vos over omheining

Vos over omheining

14 Comments

 • Kevin schreef:

  in de brochure van “Vossenbescherming” las ik nochtans min.
  2m ofwel een omheining van 1,60 m Met een schrikdraad op 50cm en bovenaan op 1,60m. lees ik nu goed dat u wild vergelijkt met de koeien en paarden van een boer ??? 😉 te gek voor woorden.
  hoe meer everzwijnen hoe meer jachtplezier, is dit eigenlijk hunting of diertuin/boerderijdieren tips…

 • 44r schreef:

  Kevin, een jager is ook een stukje boer. Als slecht beheer voor schade zorgt, dan draait hij er voor op. Dat is moeilijk vergelijkbaar met groepen die ook in de natuur actief zijn en die bij schade door hun beheer de gemeenschap er voor op laten draaien… En als ik terugdenk aan een niet zo ver verleden, enkele jaren voor dat V.H.S.-virus vanuit China werd ingevoerd, dan waren er nogal wat jagers die draad voor een afspanning ‘sponsorden’ aan mensen met dreigende konijnenschade. Misschien zou ’t een mooie geste zijn als die vossenbeschermers ook eens een geste zouden doen in die zin. En zij kunnen dan een afspanning bouwen die helemaal aan hun wensen voldoet. Of hebben ze schrik van de kostprijs of van de conclusie dat het toch helemaal niks uithaalt? Sluit uw kippen ’s nachts maar op als de vos ze overdag komt halen… Niet zo gek lang geleden gingen zelfs wat van die groenen de natuur bezoedelen met slachtafval om wat verdreven gieren te voederen. Waarschijnlijk waren die in hun ogen ook inheems of is gewoon elke predator hier welkom om o.a. de jagers te sarren? En nu niks zeggen om dergelijke actie te verdedigen, want dan begin ik over daklozen in de steden waar blijkbaar niet genoeg geld voor is of zoveel andere noden waar nog steeds mensen in zijn betrokken.

 • Verplanken M.P. schreef:

  En wat met onze huiskatten? In onze omgeving, dicht bewoond gebied, worden ze ook al doodgebeten door de vossen. Moeten we die ook opsluiten achter schrikdraad?

  • frank schreef:

   de vos is een cultuurvolger en zal altijd de gemakkelijkste prooien pakken ,zelfs uw brave huiskat die op tocht geweest is en aangezien er in dicht bewoond gebied niet mag of kan gejaagd worden is het overduidelijk dat ze zich dar gaan ophouden . Net zoals in ale domeinen van de groenen waar geen jacht welkom is . Vele legsels van bodembroeders vallen te prooi aan de vos .en nog te zwijgen van de “rechtbekken “.
   ze zijn goed bezig hier is vlaanderen ..

 • vanpeteghem schreef:

  Vossen zijn gewoon zoals ratten, wat een rat eet wordt ook door de vossen gegeten
  vlees, vis, afval, bessen, brood, granen en noemt maar op, het zijn zelfs vuilbak-
  volgers door gebrek aan ander ” natuurlijk ” eten , en de ziektes die deze dieren
  dieren meebrengen mogen er ook zijn. Je bent wettelijk verplicht ratten te verdelgen,
  en als je het zelf niet kan , moet dat gebeuren door anderen.
  Blijkbaar hebben de Natuurfreaks een andere mening, blijkbaar hebben ze de schade
  in hun eigen natuurgebieden nog niet ingeschat, de realiteit is verschrikkellijk
  de natuur regelt zich zelf ???? de mens heeft vanaf zijn bestaan steeds in gegrepen
  in de natuur, voor zich zelf te voeden , en voor zijn veiligheid.
  Bah , ik wil wel een veilige kippenren bouwen, en dat mag veel geld kosten als dat geld
  maar van een natuurvereniging komt, die hebben bommen geld gekregen voor
  stommiteiten uit te steken, vraag het maar eens aan de inwoners van Kalmthout.
  enz enz
  Marc

 • Therese schreef:

  beste zogenaamde “natuurvrienden”
  ik woon op den buiten ,waar veel aan tuinbouw en landbouw word gedaan!
  ik woon in een buurt waar iedereen zowat kippen heeft, jammer want heel de straat is al leeggehaald door die “beminde vossen”!zelfs op sommige plaatsen reeds voor de tweede maal,iedereen heeft hier een afsluitiing van een draad van +/1.70m hoog in totaal zijn hier in de buurt al een 50 tal kippen
  (opgevreten) onlangs in een domein waar ik aan het wandelen was lag er een half opgevreten kleine ree ,zeg nu niet dat die vossen hier thuishoren!!
  het absurde van de zaak is dat de gemeente gratis kippen uit deelt voor de zogenaamde afval op te peuzelen,jawel de kippen worden opgepeuzeld door de vossen het word een echte plaag en daarom moet er opgetreden worden door die zelfde gemeenten,jullie als natuurvrienden ,wat zou je er van denken,wanneer ze je huisdier kat of vogel oppeuzelen,wees realistis
  en laat de bevoegde instanties ingrijpen waar nodig is!!

 • Nele schreef:

  Thérèse, laat je niet misleiden. Een ree hoort niet tot de prooien van de vos. Die jaagt op kleinere dieren zoals muizen, ratten, konijnen, hazen en gevogelte. Die ree stierf door andere oorzaken (menselijke jagers, aanrijding, ziekte, …). Mogelijk werd ze daar zelfs neergelegd om vossen te lokken. Ja, de vos rooft eieren van grondbroeders (patrijs en kievit), maar is niet de oorzaak van de achteruitgang van deze vogels. De eieren worden ook gegeten door andere dieren zoals roofvogels en marters, en de mens heeft zelf gedurende vele jaren op patrijzen en kieviten gejaagd, en doet dat nu nog. Ook kattenliefhebbers moeten niet bang zijn, de kat staat niet op het menu van de vos. Een vos is zelfs eerder geneigd een kat uit de weg te gaan. Het bewijs: de vos die op en rond onze werklocatie leefde (jammer genoeg recent door jagers afgeschoten) en de twee zwerfkatten die door mij en mijn collega’s nu nog verzorgd worden kwamen elkaar dikwijls tegen bij de voederbakjes, maar behielden een respectvolle afstand (de vos wou af en toe wel eens spelen met de katten, maar die lieten duidelijk merken dat hen dat niet zinde, en dan vluchtte hij weg). De doodgebeten katten waar Verplanken het over heeft zijn vermoedelijk het slachtoffer geworden van honden.
  Het is mogelijk om je kippenhok te beveiligen tegen vossen, maar een draad van 1,70 m hoog voldoet niet. Een hoogte van ongeveer 2 m wordt aangeraden, alsook het leggen van een brede tegelrand onderaan de afsluiting (zodat de vos niet kan graven), de bovenzijde van de draad een stuk naar buiten ombuigen en verstevigen, eventueel met schrikdraad erbij, en een afsluitbaar nachthok.
  Bejagen om de populatie onder controle te houden is zinloos. Een vos is een opportunist, een leeg territorium wordt gewoon ingenomen door een andere vos. Het aantal welpen per worp hangt af van het beschikbare terrein: meer vrije territoria = meer welpen. Een moervos gebruikt dikwijls meerdere burchten waardoor jagers weleens de indruk hebben dat er erg veel nesten zijn in een gebied, terwijl het in werkelijk maar om één nest gaat. De jacht voorkomt tevens dat er een natuurlijke leeftijdspiramide kan ontstaan. De gemiddelde leeftijdsverwachting van de vos in België is minder dan 2 jaar oud. Wat overblijft zijn enkel jonge, onervaren vossen die nog niet geleerd hebben om uit de buurt van de mens te blijven. Op die manier blijft de ‘overlast’ bestaan.
  De angst voor ziektes die de vos zou kunnen overbrengen is ongegrond, België is reeds sinds midden vorige eeuw hondsdolvrij, en vossenlintworm komt slechts bij 0,5% van de vossen voor. Door de jacht echter komen er in België meer territoria vrij en dat is een uitnodiging voor buitenlandse vossen om die te komen innemen, je weet niet welke ziektes die meedragen. Als er vroeg of laat weer hondsdolheid opduikt in België is dat te danken aan de vossenjacht.
  Verlang niet van een vos, of van gelijk welk ander dier, dat het de menselijke grenzen respecteert. Dieren leven enkel volgens de grenzen die ze zelf afbakenen, dat kan je hen niet verwijten. Het is de mens die zichzelf meer terrein toeëigent dan hem toekomt. Het is dan ook aan de mens om enige moeite te doen om naar behoren met andere dieren samen te leven. Als gast verdrijf je de gastheer niet. Overbejaging kan ernstige gevolgen hebben. Ik denk daarbij vb. aan de Tasmaanse tijger, een Australische diersoort die fel bejaagd werd omdat ze voor ‘overlast’ zorgde en reeds uitgestorven bleek toen men eraan dacht hem te beschermen. We vergeten soms dat wij één der jongste diersoorten in de evolutie zijn.

  • Jachtwachter schreef:

   Nele, Volgens mij is 3-1 nog steeds 2. Dus bejagen heeft zijn nut of moet ik het noemen uitdunnen. En een vos die een jonge ree pakt is niets nieuws.
   “De jacht is een uitnodiging voor buitenlandse vossen om die territoria te komen innemen”. En nu is de hondsdolheid ook al de fout van de jagers.
   Dat ge al die demagogie van de groene jongens zelf gelooft of misschien zelf ook verder verspreid?? Onverstaanbaar!
   Ik lees hier :
   “De gemiddelde leeftijdsverwachting van de vos in België is minder dan 2 jaar oud. Wat overblijft zijn enkel jonge, onervaren vossen die nog niet geleerd hebben om uit de buurt van de mens te blijven. Op die manier blijft de ‘overlast’ bestaan.” Duidelijk gebrek aan kennis, zou ik zeggen.
   Gezien het juist die jongste vossen zijn die geschoten worden (wegens niet ervaren genoeg), klopt uw theorie langs geen kanten. Maar ja, als er fanatisme in het spel is helpt toch geen preek. Verdergaan is dus nutteloos.

 • 44r schreef:

  Nele, je bent de regenwormen vergeten…
  en ik zou toch eens navragen waarom onze Noorderburen na enkele jaren jachtverbod op vossen, nadien zelfs ’s nachts met de lamp deze mogen verdelgen.
  En in Ham-Tessenderlo hebben ooggetuigen meermaals de vos zien lopen met een kat in de muil… misschien was jouw exemplaar nog niet lang genoeg uitgezet?
  En nee, ik heb helemaal geen problemen met de Natuurpunters of aanhangers van Michelleken, ik vind alleen dat ze weinig consequent zijn. Iedereen weet immers dat de hoofdoorzaak van de verloederde natuur het teveel aan mensen is… als al die aanhangers van lichtgroen daar nu zelf iets aan deden en het voorbeeld gaven i.p.v. te zagen, te zeuren en te schreeuwen, dan hadden wij als donker-groenen op korte termijn er nog weinig last van. Overbejaging is slecht, maar overbevolking is nog slechter…
  Inderdaad verdwijnen ons broedende fazanthennen. Waarschijnlijk zijn ze samen met de wulpen naar oorden vertrokken waar ze nog bejaagd worden en hebben ze daar de vrije ruimtes ingenomen…
  waarom zou ik van overal een toestroom krijgen van vossen wanneer ik ze schiet, terwijl dit helemaal niet opgaat voor mijn fazanten, patrijzen, konijnen, hazen, …
  en ’t is niet 0,5 % van de vossen besmet met vossenlintworm, maar 2 %. Gelukkig is deze besmetting nog geconcentreerd in 2 haarden in ons Vlaanderen. Hoeveel varkens lopen hier rond met trichine-wormpjes? En ga dat nu maar eens uitleggen aan die Limburgers die voor de rest van hun leven drager zijn…
  Ik hoop in elk geval dat, mocht ooit de besmetting met vossenlintworm doorbreken, deze een voorliefde heeft voor politiekers en licht-groenen, zodat de donker-groenen het probleem nog daadwerkelijk kunnen bestrijden, mocht ’t dan al niet veel te laat zijn.
  Werd er nu ook al niet voorgesteld om bij stroomtekort de groene en rode huizen af te sluiten…
  misschien zijn de anders-denkenden ook bereid om alle vossenschade te vergoeden?
  Nele, mag ik veronderstellen dat je vegetariër bent? En heb je ’t kiemgetal van sla al eens bekeken? Die micro-organismen leven ook graag… waar trek je de grens?
  En nog 1 doordenkertje: in mijn gemeente wordt geregeld pluimvee ’t slachtoffer van vossen, marters of bunzings. En waar dit gebeurt zal je mij niet meer zien met mijn hond. Het is al erg genoeg dat daar af en toe dode buizerds gevonden worden… maar wie de geschiedenis kent weet dat wij een volk van plantrekkers geworden zijn…

 • pijlstaart schreef:

  Prachtig 44r, dat je zoveel energie steekt in het schrijven van je reactie en dat dan ook nog doet op een beschaafde manier.
  We weten allemaal hoe dit gaat aflopen, gewoon afwachten, en dan maar hopen dat als er wat gebeurt je kunt deelnemen als toeschouwer en niet als slachtoffer.

 • Nele schreef:

  Beste 44r, ik heb in mijn reactie de problemen van menselijke overbevolking reeds aangegeven, ik kan alleen hopen dat iedereen wat dat betreft een beetje verstandiger wordt.
  Als er werkelijk een teveel aan vossen zou zijn, wat ik niet geloof, herstelt zich dat doordat moervossen minder welpen krijgen. Dat herstel gebeurt niet van vandaag op morgen, en veel mensen hebben het geduld niet om af te wachten. Daarnaast zijn er ook diervriendelijke methoden om dit op te lossen, zoals sterilisatie. Dit is altijd te verkiezen boven afschot omwille van de natuurlijke leeftijdspiramide die behouden blijft en de territoria die niet leeg komen te staan.
  Onze vos was niet uitgezet, hij droeg geen labeltje en verscheen pas nadat de vorige vos doodgereden was. Vossen komen reeds jarenlang in de omgeving voor. De onze kwam af op het kattenvoer, niet op de katten.
  Neen, ik ben geen vegetariër. De mens is een omnivoor en dus eten we ook vlees, zij het met mate. Ik ben uiteraard voorstander van een goede behandeling van de dieren, ook al dienen ze voor de slacht. Ik koop mijn vlees en eieren bij bevriende landbouwers en kippenhouders, waarvan ik weet hoe ze met hun dieren omgaan (dagelijks op de wei, ruime stallen, geen rasters op de vloer, gezonde voeding zonder hormonen, veilige rennen, enz …). Ik eet geen wild, ook geen gekweekt wild, geen jonge dieren, geen mishandelde dieren. Nodeloos te zeggen dat ik ook geen bont draag.
  Ik weet helaas uit ervaring waar uw doordenkertje over gaat. De Border Collie van mijn ouders werd het slachtoffer van vergif dat door jagers of ‘plantrekkers’ werd neergelegd bij een wandelpad. Hij heeft het niet overleefd. Menselijke jacht is naar mijn mening nooit eerlijk (allesbehalve een sport), maar vergif leggen is wel de meest walgelijke vorm ervan. Men schakelt hiermee niet alleen de beoogde dieren uit maar tevens alle dieren die van het kadaver peuzelen of tijdens wandeling met baasje met het gif in aanraking komen.
  We beschouwen onszelf graag als dé intelligentste diersoort. We zijn echter niet de enige diersoort. Als wij, met al ons verstand, er nog niet in slagen om op een behoorlijke manier samen te leven met andere soorten zonder barbaarse praktijken te hanteren, hoe slim zijn we dan echt?

  • Jachtwachter schreef:

   Nu komt de spreekwoordelijke kat op de koord. De Border Collie heeft vergif gegeten en dit werd door jagers of gelijkgestemd “plantrekkers” daar gedeponeerd. Ja, ja; mogen wij dan ook de getuigen hiervan aanhoren, de veroordeling van de schuldige jager(s) of op zijn minst het P-V van de politie waaruit duidelijk blijkt dat een jager of gelijkgestemde dit gedaan heeft? Zo niet, is dit wel laster een eerroof door stigmatisatie van een bepaalde bevolkingsgroep!! Bezint eer ge begint. U bent daarbij ook een jager, maar “per procuratie”. Veel gemakkelijker en beter voor het geweten om anderen de slachting te laten doen. Wij beschouwen onszelf inderdaad als de intelligentste diersoort, maar ik moet tot mijn spijt flagrant vaststellen dat er zijn die uit de boot gevallen zijn. En wat betreft die barbaarse praktijken, moesten uw voorouders die niet gehanteerd hebben, dat was U er waarschijnlijk niet. U mag best een mening hebben, maar veroordelen op basis van deze persoonlijke mening, is zelfzuchtig en zeer dom, want U heeft uiteindelijk niet de waarheid in pacht evenmin als wij. Vergeet ook niet de barbaarse praktijken van de predatoren t.o.v. de prooidieren, nochtans verschillende soorten. Ga dus liever op een ander forum uw persoonlijke waarheden verkondigen, vooral daar waar zij openstaan voor huidige maatschappelijke draagkracht, het “concept” in de mode. Vergeet nooit, denken dat ge gelijk hebt is niet altijd ‘echt gelijk” hebben. En “fanatiek” zijn, is tegenwoordig ook uit de mode.
   Nog iets: in uw vorig bericht werd die vos door jagers afgeschoten en in uw laatste bericht werd hij doodgereden. Bij deze bent U dus geklasseerd !! Halelujah!

 • ROGER VAN AERSCHOT schreef:

  DAG NELE
  ROGER HIER
  KAN ER GEEN ENERGIE IN STEKEN OM OP U TE REAGEREN
  HET IS DWIJLEN MET DE KRAAN OPEN
  BEN JAGER EN DIEREN LIEFHEBBER (RAAR MAAR WAAR)
  GROETEN ROGER

 • ROGER VAN AERSCHOT schreef:

  VOS
  WAT IK HEEL HEEL SPIJTIG VINDT IS DAT DE FOTO VAN DE OMHEINING MIJ IN __ZINS IS GEFOTOSHOPT
  GRAAG EEN ANTWOORDT OF DAT ZO IS OF NIET
  ROGER

Laat een reactie achter