fbpx Skip to main content
search
JachtwildTips

Voorkom maaislachtoffers

By mei 19, 2013No Comments

Vandaag een iets uitgebreider artikel, maar het is dan ook zo belangrijk.
Vanaf midden mei werpen de reegeiten hun kalfjes. Deze worden vaak achtergelaten op een stille plek en worden enkel bezocht door de moeder om te voeden. Het Reekalf heeft instinctief de gewoonte om bij gevaar zich in zijn schuilplaats te drukken. Dit is zeer nefast als rond deze periode en op deze plek gemaaid wordt.
Vroeger was traditioneel Juli de hooimaand, maar met de moderne landbouwtechnieken wordt voor sommige stallen continue groenvoer aangeleverd en kan dus nu ook reeds vers gras gemaaid worden.
Dus zijn eigenlijk bijna direct vanaf de geboorte maaislachtoffers mogelijk.
Zaak is dan, als jager, om deze jonge kitsen te beschermen en mogelijke maaislachtoffers te voorkomen.

Afspraken maken met de Landbouwer

Als je weet hebt van Reeën op bepaalde delen van het landbouwgebied, maak dan afspraken met de landbouwer. Probeer ook te weten te komen wanneer hij precies welk perceel gaat maaien.
Onderstaande folder is hierbij nuttig – Folder te printen.

Maaien voorbereiden

Dit kan door het perceel “vreemd” te maken. Dit kan door een rondgang met een hond, waardoor deze plaatsen in de volgende dagen gemeden zullen worden.
Of door het aanbrengen van opzichtige en lawaaierige objecten (zoals plastic zakken, of aluminiumfolie).
Indien het maaien toch niet plaatsvindt, door de weersomstandigheden, verwijder dan direct ook de installaties om gewenning te voorkomen.

Grasland vrij maken

Net voor het maaien van vroege graslanden kan men met een goede hond de kalfjes moeten kunnen lokaliseren. Nooit met de handen aan de kitsen komen. Gebruik beter een jutte zak of grassen om de mensengeur van de dieren weg te houden. Eenmaal de geredde dieren op een veilige plaats vindt het moederdier ze wel vlug terug. Hieronder een instructie video met meer tips & tricks.

Maai van binnen naar buiten

Maai van binnen naar buiten

Maaien

Een aanpaste maaiwijze: starten in het midden of éénmaal dwars en dan van binnen naar buiten.
Eventueel additioneel gebruik van een wildredder met kettingen en geluidssignaal.
Vraag ook aan de boer om tijdens het maaien oplettend te zijn voor eventuele achtergebleven kitsen. Nooit met de handen aan de kitsen komen. Gebruik beter een jutte zak of grassen om de mensengeur van de dieren weg te houden.
 

Voorkom Maai Slachtoffers r
 

– Met de welwillende medewerking en de publicatierechten van Het Kenniscentrum Reeën.

Laat een reactie achter