fbpx Skip to main content
search

Bij een haas afkomstig uit Nederlands Limburg is door dierenartsen van de Universiteit van Wageningen, tularemie vastgesteld.
Tularemie wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis.
Dit is geen alleenstaand geval, recent werd in het noorden van Duitsland de bacterie vastgesteld bij 3% van de doodgevonden hazen. In Frankrijk zijn er enkele streken in het noorden van het land waar de ziekte meer voorkomt. De ziekte komt meestal slechts lokaal voor. Af en toe is er een epidemie, met een bijna volledige sterfte binnen de hazenpopulatie.
In Vlaanderen werd de laatste 20 jaar geen geval van besmetting vastgesteld. In Wallonië sporadisch (2003, 2013).

Indicatie

Nattigheid. Een natte ondergrond is niet alleen nefast voor de algemene gezondheid van het Haas, en dus gevoeliger voor ziektes, maar contact met de bacterie (die goed gedijt in vochtige omstandigheden) is dan potentieel groter.

Symptomen

Het duidelijkste symptoom is het bijzonder gedrag: zwak, lopen niet weg en als ze al lopen, dan onzeker en waggelend.
De ingewanden zijn abnormaal met puntjes op bijna alle organen (longen, nieren, hart, …).

Consumptie

De bacterie sterft niet door invriezen van het wildbraad. Evenwel zijn temperaturen van boven de 60° voldoende om de bacterie uit te schakelen. Dus goed laten garen van het vlees (minimaal 1 uur) is voldoende.

En de Mens

Ook mensen kunnen ziek worden van tularemie en daarmee is de ziekte een zoönose. Overgang van de ziekte kan door het inademen van de bacterie via de lucht (dan wel in de nabijheid van een ziek dier). De kans op tularemie voor mensen in België is zeer klein.

En hoe te voorkomen

Hierover hadden we reeds een eerder bericht. Met een waarschuwing voor alle dood gevonden hazen.
Waar vooral om verder besmetten of epidemieën tegen te gaan wordt aangedrongen om alle kadavers te verwijderen uit het jachtrevier. Best niet begraven (besmetting via grondwater), maar verbranden of destructiebedrijf. Zeker oppassen voor Tularemie – kadavers niet aanraken met de blote hand – aangezien dit een Zoönose is (ziekte die kan overgaan van dier op mens) met zware koorts en spierpijn tot gevolg.
 

Tularemie

Tularemie

Laat een reactie achter