fbpx Skip to main content
search
Jachtwild

Slechtvalken op de Kathedraal

By mei 14, 2013No Comments

We volgen verder de Slechtvalken op de kathedraal. We hadden het reeds over hun aankomst, de eerste valkjes die uitkwamen en tenslotte succes met 5 jonge valkjes.
En dat grote gezin moet gevoed worden. Beide ouders gaan op jacht, maar het is meestal het wijfje die de jonge voedt. Opmerkelijk bij het koppel op de kathedraal is dat er bij het stadslicht ook ’s nachts gejaagd wordt. De jacht is voornamelijk gebaseerd op de snelheid van de valk ten opzichte van de prooi. Het doden gebeurt door een beet in de nek met de valkentand.
Het voeden gebeurt nogal speciaal. Eerst worden de prooien opgeslagen op een voorraadplaats, niet ver van het nest. Bij acuut gebrek aan voedsel wordt hier dan een vogeltje gehaald.
Op het Menu bij de Slechtvalken ? Bijna uitsluitend vliegend wild, een 45-tal soorten, van klein (Kleine Karekiet – 10gr) tot groot (Duif, Wilde Eend) tot zeer zeldzaam (Kwartelkoning).
Deze week Dodaars als middagmaal. Niet uniek maar wel ongewoon. De dodaars is een watervogel met de grootte van een kleine duif. Zijn lichaam is rond, de vleugels zijn zeer kort en de poten gelobd. Deze vorm van zwemvlies is typisch voor de dodaarsfamilie; ze kunnen ermee peddelen maar ook rondhuppelen op aarde. Dat doet hij wel niet dikwijls, hij komt enkel het water uit om zijn eieren uit te broeden op een drijvend nest dat uit watervegetatie bestaat.
Maar hoe komt het dat deze relatief zeldzame vogel die het water niet verlaat op het menu van de slechtvalken belandt? Omdat het een migrerende vogel is! Hij kan wel degelijk goed (en ver) vliegen. En dus plukte de slechtvalk hem gewoon uit de lucht! Waarschijnlijk is de dodaars zelfs een geliefde prooi voor de slechtvalk. Met zijn kleine vleugels en ronde lichaam is hij het tegengestelde van de aërodynamische valk, die zijn prooi dus relatief gemakkelijk kan vangen.

Slechtvalk

Slechtvalk

Slechtvalk jacht

Slechtvalk op jacht

Laat een reactie achter