fbpx Skip to main content
search
JachtbelangenJachtwild

Scouts en Everzwijnen en ANB en Jacht

By juni 25, 2013One Comment

Een lange titel, want er zijn nogal wat verbanden.

Scouts en Everzwijnen

Boy Scout Handbook

Boy Scout Handbook

Het volledige bericht hieronder, rond het feit dat er nogal wat scouts terreinen opgeschrikt worden door Everzwijnen, die vooral ’s nachts, op zoek gaan naar voedsel.
De tips die onze kajotters en andere volgelingen van Baden Powell meekrijgen zijn:
“Everzwijnen zullen het liefst vluchten of zich verbergen. Sommige dieren kunnen wel gevaarlijk worden als ze zich bedreigd voelen. Blijf altijd kalm, benader het dier niet, blijf stilstaan en wacht tot het dier vertrekt”.
Volgens scouts-woordvoerder Jan Van Reusel waren er in het verleden en voornamelijk in de Ardennen al enkele confrontaties, maar die liepen steeds goed af: “We willen dan ook absoluut geen paniek zaaien met deze aandachtspunten.”

ANB en Jacht

Vooral in Limburg is volgens het Agentschap voor Natuur en Bos de kans op het tegenkomen van een everzwijn niet ondenkbeeldig. “Daar is het aantal everzwijnen ondertussen aangegroeid tot een duizendtal dieren,” stelt woordvoerder Dirk Bogaert, “maar we nemen verschillende initiatieven om de populatie onder controle te houden, onder meer door jacht.”
“De tips die de scouts verspreidt, zijn waardevol, al is het aantal confrontaties uiterst laag. Een incident is vaak te wijten doordat loslopende honden van recreanten achter de dieren aangaan.” Onder meer door jacht wordt de everzwijnpopulatie beheerd. De scoutskoepel raadt haar leden ook aan om bij de kampgemeente te informeren naar eventuele jachtactiviteiten.
 
En kijk zo komen we nog een keer positief in het nieuws, als verdediger van onze jongeren op kamp.
 

GVA Scouts Everzwijnen 2013 06 21

GVA Scouts Everzwijnen 2013 06 21

One Comment

  • Stefaan Hublou S. schreef:

    Goed zo. De mentaliteit schijnt eindelijk te veranderen. Diepe waarheden raken soms tijdelijk vergeten, maar ze komen tenslotte boven. Jagers hebben hun nut. Ze zijn geen perverten, geen zieke doders. Het zijn juist vaak gevoelige natuurliefhebbers, enthousiaste buitenmensen.
    Stefaan Hublou
    Gewezen docent “Ethiek en filosofie van de Jacht” IJO

Laat een reactie achter