fbpx Skip to main content
search

Laatst hebben wij nog bericht gegeven aan jullie over de dramatische toestand van de korhoen populatie op de Hoge Venen. Slechts 1 mannetje en 3 vrouwtjes werden gespot. Te weinig om de soort in stand te houden.
De populatie was dus ten dode opgeschreven. Maar daar hebben nu wetenschappers van de Universiteit van Luik en van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen een stokje voor gestoken door tien korhoenen te gaan halen in Zweden.
Uiteraard wordt de problematische stand van de korhoenders deels aan de jacht toegeschreven maar ook habitatverlies, verstoring door wandelaars in de winter, … En dat ondanks toch wel het recente herstel van hun biotoop, de controle op roofdieren en de nieuwe regels die aan toeristen werd opgelegd.
Al denken wij toch dat het vooral reinaard, roofvogels en andere predatoren zijn in combinatie met inderdaad een sterk verlies aan habitat en schuilmogelijkheden.
Ze zijn echter wel hoopvol gezien Duitse en Nederlandse teams het ons al voordeden en met succes. De Zweedse hennen legden eieren tien dagen nadat ze in Duitsland werden losgelaten. Waarschijnlijk vraagt u zich net zoals mij af waarom men dan al niet veel eerder iets had gedaan aan onze korhoenders enkele jaren geleden toen de eigen populatie wel nog in staat was zichzelf er terug bovenop te brengen zonder buitenlandse vogels naar hier te brengen. Uiteraard begrijpen wie begrijpen kan. Dankzij de vier overblijvers wordt er trouwens niet gesproken van een herintroductie maar van een versterking van een populatie.
Los van de vragen die we ons stellen bij dit gebeuren, hopen wij toch dat het project mag slagen en de korhoen zich hier weer kan vestigen. Maar dan zal er toch sterke predatiecontrole moeten toegepast worden samen met een sterk biotoop herstel zodat de dieren genoeg beschutting kunnen vinden. Benieuwd hoe dit verder zal verlopen.

Laat een reactie achter