fbpx Skip to main content
search
JachtJachtwild

Konijn springt II

By december 29, 2013One Comment

Na twee opmerkingen even de video geanalyseerd. Foto als bijlage met indicatie van de plaats van de hond op het moment van het schot.
Als we veronderstellen dat de wijnranken 1,5 meter van elkaar zijn, we tellen er 3, is dit 7,5 meter voor de hond.
Als we dan ook nog veronderstellen dat de rijen 3 meter van elkaar staan, dan wordt het konijn geraakt op 7 à 8 meter. Op dat moment bedraagt de spreiding van de hagelbundel 50 cm (zie chokes – Hagelgeweren).
Is dit voldoende veilig voor de hond ?
Of te dicht voor het konijn (maar we weten niet met welke hagel en choke er geschoten wordt).
Ondertussen kregen we van een gewaardeerd Jager nog een bedenking.
En wegens zeer terecht, en zeer doordacht, hiervan ook publicatie.
Het gaat hier niet over de afstand naar ’t konijn of de afstand tussen hond en konijn, het gaat vooral over al die ranken zo dichtbij in’t schootsveld. Door de ranken en takken in het schootsveld kan een deel van de hagel wegketsen. En dan weet je natuurlijk niet waar deze uitkomt. Het is een onveilig schot dat enerzijds de hond in gevaar brengt en anderzijds waarschijnlijk een hoop wijnranken naar de verdoemenis helpt, met mogelijke problemen met de eigenaar achteraf.
En we citeren: “Maar van mij mag zoiets ook getoond worden, als er maar duidelijk op de gevaren gewezen wordt. De risico’s die hier voor een konijn worden genomen, zijn voor mij niet goed te praten.”
Maar iedereen doet wel eens een stommiteit en als deze stommiteiten dan niet getoond worden, dan kan niemand er ook iets uit leren.
 

Konijn springt

Konijn springt

One Comment

  • Jachtwachter schreef:

    Ik denk dat deze laatste reactie de meest logische is, alhoewel wij nooit zullen weten wat de juiste toedracht is. Ik herhaal, ik heb zelf al wel eens zulke schoten geplaatst, maar dan wel nooit in boom-of bosrijk gebied, doch enkel in heide- of duinengras. Maar inderdaad, het afketsen kan het verschil maken.

Laat een reactie achter