fbpx Skip to main content
search
Jagers moeten flink aan de bak op de Veluwe. Door voedselrijke jaren zijn de aantallen grofwild geëxplodeerd. In de komende maanden worden zo'n 11.700 wilde dieren afgeschoten. Een recordaantal. Al gaat dat ecoloog Geert Groot Bruinderink niet ver genoeg.

Op de Veluwe leven ongeveer 10.000 wilde zwijnen, 4.600 edelherten en 1.100 damherten. Veel te veel volgens de afspraken die zijn gemaakt met de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. Om ongelukken en landbouwschade te voorkomen en de biodiversiteit te beschermen, zijn streefaantallen voor eind maart afgesproken. Voor komend jaar gaat het om 1.350 zwijnen, 1.600 edelherten en 424 damherten.

Subjectief

Het gevolg is dat alleen al 8.800 wilde zwijnen moeten worden afgeschoten, meldt FBE Gelderland. Tot afkeer van Harm Niesen van de Faunabescherming. ,,Er zijn te veel zwijnen. Nou en? Dat is een subjectief begrip. Het is belachelijk dat zwijnen worden doodgeschoten, omdat een auto tegen ze kan botsen. Daar kun je wat aan doen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid en hekken langs de snelweg.”

Zijn stem wordt vuriger: ,,Er is maar één noodzaak: de wil van jagers om op wild te schieten. De faunabeheereenheid wordt gepresenteerd als een fatsoenlijke organisatie voor het beheren van natuur, maar het gaat de jagers alleen om het schieten van wilde dieren, omdat zij het leuk vinden.”