fbpx Skip to main content
search
Jachtwild

Grouse IV

By september 2, 2012No Comments

Safety

Grouse Butt training

Grouse shooting is speciaal en zeer exciting. En daardoor dient er gelet te worden op de veiligheid. De meeste Butts zijn uitgerust met safety sticks, die je moeten verhinderen om te ver naar links of rechts door te zwaaien. Verder is er de afspraak om bij het doorgeven van je geweer aan de loader, dit steeds op safety te zetten, zeker als slechts 1 patroon geschoten is. En gezien de intensiteit van schieten is gehoorbescherming en veiligheidsbril een must.
Er zijn zelfs speciale Grouse Shooting trainingen voorzien om het allemaal nog eens te oefenen vooraf.
Het gevaarlijkst is de geroutineerde oudere schutter, die vroeger een goed geweer was, maar nu op zijn terugweg is. Zeker na de lunch. Dit geldt ook voor onze jachtdagen.
 
All the Grouse ever bred can never replace one man dead
 

Records

Een eerste record werd zelfs gepubliceerd in The Times van 5 september 1893. Op 31 augustus van datzelfde jaar werd op op Broomhead Moor met negen geweren een totaal van 1324 brace (ofte dus 2648 Grouse) geschoten. En dit terwijl het eerste schot pas viel om 10:45.
Een tweede, nog impressionanter, record was er in 1915 in Abbeystead, op de openingsdag 12 augustus. Na zes drives waren er 2.929 Grouse geschoten.
Maar het meest imposante is het single gun record van Lord Walsingham. Op 28 augustus van het jaar 1888, schoot hij 1.070 Grouse op Blubberhouse Moore. Hij werd geholpen door 40 trackers en gedurende de dag werden 20 drives gedaan. Directe ondersteuning kwam van 2 Laders die zijn 4 geweren schietklaar hielden. Hierbij werden slechts 1510 patronen gevuurd. Temeer dat op 1 schot 3 vogels vielen en 3 keer op 1 schot 2 keer werd getroffen.

En het mag ook iets kosten

Niets eenvoudig in Grouse country. Aankoop van het land, de regeneratie van de heide, de Grouse, de mensen en uitrusting voor een shooting day. En wat kost dat nu. Wel eenvoudig tussen de 150 en de 200 £ per brace. Ja je leest het goed, een slordige 200 tot 250 euro voor 2 vogels. Of voor een volledige groep van 8 geweren, maar dan wel inclusief accommodatie, commissie, tips, munitie, eten en drank, kom je voor een dagje Grouse op een slordige 65,000 euro.
 

Fieldsports - hét jachtmagazine

 
“Je ziet de beaters in de verte en plots beweging. Je reageert scherp, maar te ver. Je buurman, iets lager, probeert een shot. Ondertussen moet je handpalmen terug afvegen van het zweet aan je tweed vest. Terug wachten.
En dan plots in jouw richting een “covey” van een 10 tal Grouse. Je heft je zwarte lopen op, in één soepele beweging, hand onder het voorhout, je kolf in je schouder, en je mikt, … en dan is er niets anders meer “Grouse Shooting”. Maar dit is slechts het moment. De omgeving en de sfeer is natuurlijk veel meer. Een veelheid aan indrukken, reuk, kleur van de heide en de mensen eromheen, de Moor people die blij zijn dat ze dit kunnen naar voor brengen, de uitverkoren schutters die gelukkig zijn dat ze dit kunnen meemaken.”
– Geïnspireerd op verschillende artikels uit hét Shooting Magazine Fieldsports.

Laat een reactie achter