fbpx Skip to main content
search
Jachtwild

Grouse II

By augustus 30, 2012No Comments

Onderhoud

Als je zover bent begint het onderhoud. Vooral de bestrijding van de predatoren met gans bovenaan Vos Kraai en Steenmarter. Op één Moor bij de opstart bijna 1 vos per 3 hectare. Andere predatoren die te bestrijden zijn: bos en heidebranden, teken, ziektes, foute begrazing, verstoringen en tot zelfs sabotage. Daarbij ook nog eventuele vrieskou waar tot begin mei eieren kunnen stukvriezen.

Wild en natuur

Maar hiervoor krijg je dan ook wat terug, zeker qua biodiversiteit. Met een verhoging van het aantal vogels, vooral grondbroeders zoals kievit, veldleeuwerik, piepers, goudplevier, wulp, beflijster, en vooral ook roofvogels zoals raaf, torenvalk, slechtvalk, blauwe en bruine kiekendieven, havik. Die af en toe wel een Grouse kuiken lusten, maar vooral de ergere predatoren uit de weg ruimen.

Grouse

Grouse grit

En dan het wild. De famous Grouse. Het jachtwild in Engeland en Schotland is zelfs een aparte subfamilie “Lagopus scoticus”. Prachtige vogels die lijken op patrijzen, maar eerder familie zijn van de fazanten. De Mannetjes zijn polygaam. De hennen leggen 6 tot 9 eieren in april-mei.
De opgang, sinds een paar jaar van de Grouse, is te danken aan (zie hierboven) de vooruitgang in zaai en teelttechieken van de heide, maar ook het terugdringen van de parasitaire worm (Trichostrongylus tenuis) via het gebruik van medicinaal grint. Echt wild, want Grouse kan je niet kweken, zelfs voederen is bijna onmogelijk.
Fantastische jachtwild, als je weet dat de Grouse snelheden kan halen tot 140Km/h.
Ook wordt Grouse geteld per Brace, zijnde twee stuks.
Geregistreerde leden van Hunting kunnen nu reeds de volledige reeds lezen over de Grouse.

Laat een reactie achter