fbpx Skip to main content
search
JachtbelangenJachtwild

Exoten vogelvrij

By april 19, 20124 Comments


En Minister Schauvlieghe blijft het goed doen.
Vandaag werd bekend dat zowaar in samenwerking met Natuur en Bos de strijd tegen de exoten wordt opgedreven.
Exoten lijken vaak sympathieke nieuwkomers, maar als ze niet vroeg worden aangepakt, kunnen ze onherstelbare schade aanrichten aan ecosystemen. Dat een oude nieuwkomer als de muskusrat zowat onder controle is, heeft decennia bestrijding gekost.
Via de website waarnemingen.be/exoten kan je nu meevolgen waar je als jager eventueel kan meehelpen om de ondertussen lange lijst mee te helpen bestrijden.
Ondertussen staan volgende te bejagen soorten reeds op de zwarte lijst: Sikahert, Chinese Muntjak, Beverrat, Wasbeerhond, een serie eekhoorns en bij de vogels de Mandarijneend, Nijlgans, Rosse Stekelstaart.

De Canadese Gans en De Vos ?

En wat met de Canadese Gans en … De Vos. Geen echte exoten, maar alleszins Invasieve soorten.
Zelfs volgende de site van ANB zou dit kunnen:

 • Maar als een exoot zich vestigt én zich explosief voortplant, kan die wel enorme schade veroorzaken. In dat geval spreekt men van een ‘invasieve exoot’.
 • Invasieve exoten bedreigen de inheemse biodiversiteit. Ze kunnen op meerdere manieren het natuurlijk evenwicht verstoren;

 
Lees er meer over in dit artikel van de De Standaard.

4 Comments

 • Boxtaele schreef:

  Exoten zijn niet nieuw. In de 19° eeuw werden bvb korhoenders in de Hoge Venen ingebracht.
  Los van het feit dat er ooit wel korhoenders waren in onze contreien. De Romeinen brachten
  de fazanten in W-Europa. En wij kunnen doorgaan.
  Het allereerste beginsel is dat er wild op het tableau moet liggen. De Franse koningen lieten doeken spannen in de bossen om de herten en reeën en zwarte beesten voor een opgestelde tribune met SCHUTTERS te krijgen.
  In onze tijd is het tableau meestal bepalend om de partenhouders tevreden te stellen en de parten voor het volgend jaar te verzekeren.
  Ook een jachtland bij uitstek als Scotland heeft zich bezondigd aan inbreng van exoten als bvb het Sikahert.
  Het inbrengen van exoten beperkt zich niet tot de jacht , maar ook in de flora en vissenwereld.
  Wil men er komaf mee maken, dan moet dit op een drastische manier: iedereen inzetten en geen beperkingen.Maar…. zoiets wordt moeilijk omdat er altijd onverlaten zijn die zich niet aan de vastgelegde regels houden.
  Voor de vos, die inheems is maar in overtal zou een gouden jachtregel zijn: loerjacht zoals bij reewild maar dan met dag/nachtregeling en met de kogel (eventueel de varmintkogel)
  Ik zou nog lang voort kunnen keuvelen, maar als laatste opmerking : laat ons eens kijken hoe onze grote buren het doen. Fr. bvb laat het strop toe etc etc
  Weidelijke groet./Oger

  • Buydens schreef:

   Jos, ik begrijp uw frustratie. Het is dan ook om te huilen als men bedenkt dat niet-jagers beslissingen willen nemen over wat er de jagers te doen staat. Het dient tot niets om u zo boos te maken. Verandering in deze scheefgetrokken situatie zal op een andere manier tot stand moeten komen; het schelden op de medeburgers helpt weinig nietwaar?
   Ik heb vanuit de living zicht op de duinen, één nest rechtbekken en één verwilderde kat hebben er voor gezorgd dat de tientallen wilde konijntjes die in de duinen rondhuppelden nu tot het verleden behoren…
   Er liepen enkele weken geleden nog jonge konijntjes blind (de ogen uitgepikt) rond, nu zijn er géén meer. Nu zijn er ratten en rechtbekken en katten…..en zeurende wandelaars omdat er geen konijntjes meer te zien zijn (volgens hen de schuld van de jagers…).
   In het jachtgebied in Vlaanderen komen eveneens “natuurgoeroe’s” hun zondagse wandelingetje doen én de jonge reekalfjes vriendelijk aaien…niet beseffende dat zij daarmee het doodvonnis van deze dieren tekenen! Oooo, zo mooi! Het was net Bambi! En het liep niet eens weg !!
   Maar als ze iemand opmerken in jachtkledij staan ze klaar om “moord (letterlijk) en brand” te schreeuwen…
   Politici doen aan natuurbeheer hoofdzakelijk in functie van een aantal stemmen en geheel niet in functie van wat er het beste is voor de natuur. Het is dus overduidelijk dat “correct werken” in deze materie een utopie is.
   Als de jagers en personen die écht iets afweten van degelijk natuurbeheer zich niet in één grote groep verenigen om aldus kenbaar te maken over hoeveel ‘stemmen’ het wel gaat zal er nooit nog een verantwoord beheer komen.
   De ‘natuurliefhebbers’ zijn er zélf verantwoordelijk voor dat ze binnenkort nog enkel rechtbekken, vossen, katten en ratten zullen aantreffen op hun wandelingetjes…
   Wandelingetjes die ze tijdens “het goede weer” en dus in volle broed- en kweekseizoen gaan maken, teneinde, onbewust weliswaar,de rust van de dieren maximaal te kunnen verstoren.
   En als een broedsel verlaten achterblijft of een reejong verstoten werd en stierf…is het de schuld van die smerige jagers.
   Onwetendheid regeert.

 • jos schreef:

  Wij leven in een apenland, laat eens de hoge jachtraad er over beslissen wat er in een weidelijk beheerd jachtveld moet en eventueel mag gebeuren, tenminste als deze heren een klein beetje kaas hebben gegeten van het beheer van een jachtgebied !!!!!
  Als buitenstaander heeft men absoluut geen idee, wat vossen , marters en rechtbekken aan schade aanrichten onder het kleinwildbestand.
  Als weidelijke jagers, sparen wij ieder jaar opnieuw tientallen stuks haar en pluimwild , voor de kweek van volgend jaar, om uiteindelijk naar een echte natuurjacht te gaan!!!!!!. waarom ??? om uiteindelijk alles te laten vernietigen door het roofwild, dat spijtig genoeg steeds door de kleinzielige belgische wetgeving is beschermd.
  Om kort af te sluiten,is het niet aangewezen , dat iedere weidelijke jager, het volledig beheer van zijn jachtrevier op zich zou mogen nemen , hij weet perfect wat er op zijn gebied thuis hoort of niet.
  Maar Ja wij leven in een APENLAND !!!!!!

 • misser schreef:

  Er wordt hier tal van waarheden verteld, in mijn gebied zitten een dozijn Indische ganzen alsook Grauwe ganzen die de burger samen met hun kleinkinderen komen voederen aan het kanaal. Allemaal mooi en gezellig .
  Ze beseffen niet wat een schade die beestjes aan de graslanden en de uitwerpselen tuinen, opritten van de mensen aandoen. Als er dan ” teveel” zijn mag de jager ze opruimen, let wel op dat het buiten het zicht van de mensen is want dat kunnen ze niet hebben, die arme gansjes dood waar hun kinderen in de zomer zoveel plezier aan hadden.
  Zelfde met de Turkse tortel die beschermd is, bij de vetmesters zitten er een honderdtal lekker warm en altijd wel iets te eten. Turks = exotisch volgens mij, zonder racistisch te willen zijn. Waarom zijn die dan wel beschermd ?

Laat een reactie achter