fbpx Skip to main content
search
Jachtwild

Edelhert Bronst

By augustus 16, 2012No Comments

Eekhoorn, wel op zijn kop gevallen

Wat, zul je zeggen, zijn ze bij Hunting volledige op hun kop gevallen ? Mid-augustus en Bronst van het Hert ?
Nee, maar berichten bereiken ons dat op de Veluwe er reeds Bronst bij de Herten gesignaleerd is. In het Park de Hoge Veluwe werd al op 10 augustus een burlend hert gehoord.
De bronst is om te beginnen elk jaar in dezelfde periode, globaal vanaf de tweede week van september tot in de eerste week van oktober. Per gebied kan dat nog wat verschillen. In Park de Hoge Veluwe wordt als startdatum begin september gerekend. In onze Ardennen wordt meestal een latere periode aangehouden.
Niet elke dag zal de bronst even hevig zijn. Dat verschilt heel sterk per gebied. Zo kan het zijn dat de ene een geweldige bronst beleeft en een ander op dezelfde avond geen enkele burl hoort.
Bronst wordt geïnitieerd door hormonen, tijd van het jaar (lichtperiode) en de conditie, of de voedselsituatie.
Op de Hoge Veluwe heerst er een ideale situatie voor de herten. De populatie is afgestemd op het voedselaanbod. Er is veel rust in tijd en plaats. Getalsmatig wordt er strikt beheerd en wordt een natuurlijke leeftijdspyramide nagestreefd. Geschoten wordt met name in de jonge klasse tot en met 5 jaar. De herten vanaf 6 jaar worden evenredig verdeeld, ca. 6 stuks per leeftijdsklasse en worden niet meer bejaagd. Vanaf 12 jaar worden in principe de herten geschoten. Rond deze leeftijd naderen ze het eind van hun leven. Echter, indien ze met de bronst nog wel goed meedoen, dan worden ze nog een jaartje ontzien. Hierdoor treedt de selectie op een natuurlijke wijze op en niet zozeer door de mens.
Dus de herten vanaf 6 jaar zijn reeds geselecteerd en zijn het best aangepast aan hun omgeving (best fittest). Neem daarbij de goede voedselsituatie van pakweg het afgelopen half jaar en lichamelijk zijn de herten er helemaal klaar voor. En dat hebben we al op 10 augustus gemerkt. Het vroege burlen is dus niet ongewoon of onverwacht.

Burlend Hert

Met dank aan Jan Paulides voor de berichtgeving en de foto.

Laat een reactie achter