fbpx Skip to main content
search
JachtbelangenJachtwild

De Vos en de Gans

By juli 19, 2013One Comment

We hadden recent nog een fijn artikel over de (re-introdcutie) van de Wolf in Nederland, of althans wat op een natuurlijke migratie moest lijken.
En omdat ze daar voor de eerste onzinnigheid niet opgesloten worden, hier nog een voorbeeld.
Zoogdiervereniging
Op de site van de Zoogdiervereniging een rapport van onze noorderburen over vossen en grauwe ganzen.
Hallucinant om te lezen dat men wil bevorderen dat vossen nesten leegroven. Voorstellen zijn onder andere het bereikbaar maken van nestplekken, het vermijden van eilanden en het creëren van ondiepe waterstanden.
Dit lijkt ons toch zeer kort door de bocht.
Er zijn misschien inderdaad teveel ganzen die schade aanrichten aan de fauna, maar deze kunnen perfect, en dus selectief, bejaagd worden. Verder houdt men er geen rekening mee dat een vos niet enkel nesten van grauwe ganzen leegrooft maar ook vele nesten van andere kwetsbare zeldzame grondbroeders (laatst nog iemand een leeuwerik gezien ?).
Op de site van de Zoogdiervereniging ten anderen nog het volledige rapport van 45 bladzijden met in de hoofdrol Vos Loes, Joep en Tim.
Het zijn blijkbaar zo’n lieve beestje niet ?
En hierbij ook nog een video rond de het vangen (?) zenderen en terug loslaten van één van de vossen:
sitestat

Reinaard de Vos

Reinaard de Vos

One Comment

  • L. Verstraeten schreef:

    De studie bevat voor jagers zeer interessante informatie over het gedrag van de vos en van andere predatoren. Aanbevolen leesmateriaal want kennis kan geen kwaad. De conclusie van de zoogdierenvereniging is daarentegen gekleurd en bevat een kemel van een fout inzake interpretatie van statistische gegevens: bewust/onbewust?

Laat een reactie achter