fbpx Skip to main content
search

In de Schellandpolder in Hingene (Bornem) werden twee bijzondere dieren gespot. In het bos hebben zich minstens twee boommarters – een vrouwtje en een mannetje – genesteld.
Dat is zeer opmerkelijk, want deze zeldzame roofdieren werden nog nooit eerder gezien in Klein-Brabant. Koen Van Den Berge, marterspecialist bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft de waarneming ondertussen bevestigd. Om absolute zekerheid te hebben, bedacht men een ingenieus systeem om de boommarters nog beter in beeld te krijgen. “We spanden een draad waaraan we een paar gedroogde pruimen regen. Om aan de pruimen te kunnen, moest het diertje op zijn achterste poten gaan staan, zodat de typische gele vlek op hun keel goed zichtbaar was”. “Op die manier zagen we dat er ook een tweede boommarter was.”
Het verschil met de steenmarter is niet zo groot. Boommarters hebben een gele vlek op hun keel, een egale vacht en een spitse snuit, terwijl steenmarters een bleke vlek op hun keel hebben, een lichte kop, licht lichaam en donkere poten en een ronde snuit. “We weten ondertussen zeker dat ze de Schelde hebben over gestoken, vanuit een populatie in Sinaai.
In tegenstelling tot steenmarters komen boommarters niet in bewoonde gebieden. Ze bijten dus ook geen bekabeling van wagens door.
Alle info en video – GVA – Boommarter
 
 

Laat een reactie achter