fbpx Skip to main content
search

Verschillende onder jullie zullen al gemerkt hebben dat de vergunning die ze aanvragen voor het walkietalkies via de RSHCB vereniging enkel geldig is van begin oktober tot eind december. Maar wat als je deze radio wilt gebruiken voor de maand oktober of na december? Hunting.be is op onderzoek uitgegaan bij het BIPT met het volgende als resultaat.

Aanvragen van een vergunning.

Er bestaan 2 manieren om een vergunning voor het gebruik van radiocommunicatietoestellen tijdens het jachtseizoen aan te vragen.

Vergunning via RSHCB

De Sint-Hubertusclub, RSHCB, neemt een aantal vergunningen af bij het BIPT en “verkoopt” die door aan de jagers die bij hen een vergunning aanvragen. Dus Sint-Hubertus rekent ongeveer €60 voor het jachtseizoen (oktober-november-december). Er moet jaarlijks een nieuwe vergunning aangevraagd worden aangezien deze enkel voor 1 seizoen (oktober, november, december) wordt afgeleverd en dus worden ook elk jaar terug administratiekosten aangerekend.

 

Wenst u dergelijke radiolicentie, dan kan u deze verkrijgen op de onderstaande link:
https://www.chasse.be/services/licences-radio

Vergunning via het BIPT

Bij het BIPT rekent als basis prijs van €15,66 per maand vermeerderd met een éénmalig dossierkost van 161 euro. Het BIPT verzekerd dat deze eenmalige dossierkosten levenslang geldig is. Er wordt dan een vergunning bekomen gedurende 10 jaar. Wilt u nu een radiolicentie die geldig is van 1 september tem 28-29 februari. Dan betaald u het eerste jaar €94 (voor de 6 maanden) en €161 dossierkosten. Het tweede jaar krijgt u automatisch een factuur van €94 en dit gedurende 10 jaar. Stel u wilt uw radiolicentie stopzetten na 3 jaar, dan hoeft u enkel een brief of email te schrijven naar het BIPT. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden, ook niet als u na enkele maanden/jaren uw radiolicentie wilt hervatten. Ook het verlengen of verkorten van uw radiolicentie is geheel kosteloos, enkel zal u de extra maand(en) in rekening gebracht worden of de mindere maand(en) in vermindering.

 

Wenst u dergelijke radiolicentie, dan kan u deze verkrijgen op de onderstaande link:
https://www.bipt.be/consumenten/publication/aanvraag-tot-het-verkrijgen-van-een-machtiging-voor-het-gebruik-van-private-radiostations-tijdens-het-jachtseizoen

Voor- en nadelen

RSHCB

+ Kleine administratieve kost per jaar
– Enkel geldig van oktober t.e.m. december
– Elk jaar vernieuwen (niet automatisch)

BIPT

+ Maandelijkse kost goedkoper
+ Elk jaar automatisch verlengd
+ Langere periode mogelijk
– Hoge eenmalige dossierkost

Extra

Het is toegelaten om de vergunningen aan te vragen op naam van een officiële jachtvereniging en de leden ervan mogen deze vergunningen gebruiken mits zij kunnen aantonen dat zij lid zijn van deze vereniging. Indien het een groepje jagers is die samen gaan jagen moet er individueel een vergunning aangevraagd worden.

Iemand kan wel een aanvraag indienen om vergunningen voor meerdere toestellen te krijgen en hij kan deze vergunningen laten gebruiken door vrienden maar dan moet de persoon op wiens naam de vergunningen staan zelf op elke jacht dat zij die vergunningen gebruiken aanwezig zijn.

Gebruik van apparatuur

Gebruik van toestellen PMR446 (walkie-talkies) :

Max vermogen : 5 W – 8 voorgeprogrammeerde frequenties te gebruiken in gans België

Gebruik van GPS-halsbanden voor honden :

Het is voor de jager belangrijk de bewegingen van de honden in real time te kunnen volgen tijdens de jacht. De GPS halsband verbonden met je telefoon in real time heeft geen limiet op afstand. De GPS tracker stuurt iedere 10 seconden de positie van de hond.

Er zijn halsbanden waarvoor een vergunning van het BIPT nodig is, er is echter apparatuur op de markt waarvoor in het geheel geen vergunning nodig is en er is apparatuur die absoluut niet in België mag gebruikt worden.

Voorbeeld :

Garmin Alpha mag in België gebruikt worden en is onderworpen aan een vergunning. Zonder vergunning mag dit toestel niet gebruikt worden. Maximum vermogen : 2 W Kanaalafstand : 12,5 kHz. De kostprijs voor een dergelijke vergunning komt neer op ongeveer 11,98 € per maand per halsband + eenmalige administratieve kost (tenzij die al betaald is bij het bovenstaande).

Garmin Atemos mag in België zonder vergunning gebruikt worden voor zover het uitgangsvermogen 500 MW (ERP) niet overschreden wordt.

Garmin Astro mag in België niet gebruikt worden. De gebruikte frequentie is niet toegestaan door het BIPT.