fbpx Skip to main content
search

Het was een frisse ochtend in de prachtige bossen van Limburg. Ik had al jarenlang geprobeerd om een fatsoenlijke Vlaamse bok te fiepen, maar tot nu toe had ik alleen maar geiten en jonge bokken weten aan te trekken met de fiep. Ik was gefrustreerd en teleurgesteld, en begon te denken dat ik gewoon niet in staat was om de juiste techniek onder de knie te krijgen.Maar begin dit jaar kreeg ik een nieuwe kans. Hunting Europe organiseerde een speciaal evenement waar Sam Neyt, een gerenommeerde jager en lokfluitexpert, zijn kennis en vaardigheden kwam delen. Ik was vastbesloten om deze gelegenheid met beide handen aan te grijpen en te leren van een van de besten in het vak.

Het evenement vond plaats in een afgelegen jachthut, diep verscholen in het bos. Sam Neyt begon zijn demonstratie door verschillende lokfluiten te laten zien en uit te leggen hoe ze te gebruiken. Toen hij de Belblatt tevoorschijn haalde, voelde ik meteen dat dit weleens de sleutel kon zijn tot het aantrekken van een echte Vlaamse bok.

Nadat hij de basisprincipes van het gebruik van de Belblatt had uitgelegd. Liet  hij ons zien hoe je de fiep op de juiste manier kon blazen om het geluid van een geit of kits na te bootsen. Hij legde uit dat timing en subtiliteit essentieel waren om de aandacht van een sterke bok te trekken, en dat het belangrijk was om geduldig te zijn.Gewapend met mijn nieuw verworven kennis en de Belblatt begon ik mijn eigen jachtavontuur. Ik vond een strategische plek op een uitkijkpost, waar ik een goed zicht had op een open veld. De zon begon langzaam op te komen en de ochtendmist trok langzaam op. Het was een sfeervol tafereel, doordrenkt van anticipatie.
Ik nam diep adem en begon voorzichtig te fiepen met de Belblatt. Het geluid klonk helder en resoneerde door het bos. Ik concentreerde me op de techniek die Sam ons had geleerd en probeerde het geluid zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. De minuten tikten voorbij en ik bleef geduldig wachten.

Helaas kwam er niets opdagen, deed ik het dan zo verkeerd? Ik besloot na een klein half uur van plaats te veranderen. Ik sprong de auto in en reed naar de andere kant van de jacht. Vogelvlucht een kilometer verwijdert van de plaats waar ik stond. Daar nam ik plaats in een beukenbos. Vooralleer ik op mijn plaats was had ik al een reegeit met kits verstoten samen met nog eenjonge bok. Ik besloot een twintigtal minuten te wachten en in die tijd nog eens, in alle stilte, te luisteren naar het video fragment van Sam dat ik opgenomen had tijdens het event.

De tijd was verstreken en ik begon stilaan terug met de kitsfiep, een 5 tal keer en dan weer een minuut of twee rust. Opnieuw een 6 tal keer de kitsfiep en weer een twee tot drietal minuten rust. Na deze keer besloot ik om de geitfiep te proberen. Dit een viertal keer om dan weer een minuut rust te nemen.

Plotseling, uit de dichte begroeiing aan de zijkant van het bos, hoorde ik beukenblaren ritselen. Mijn hart begon sneller te kloppen van opwinding. Ik hield mijn adem in en bleef stil zitten.En daar was hij, op slechts een 50 meter van mij vandaag kwam hij tevoorschijn uit de dekking. Zoekend naar zijn geit.Zijn gewei was indrukwekkend, met lange takken die trots omhoog staken. Mijn hart begon sneller te kloppen bij het zien van de majestueuze bok. Voorzichtig nam ik de verrekijker om de bok beter te identificeren.Langzaam begon de bok mijn kant op te lopen, in de richting van waar het geluid kwam. Hij bewoog elegant tussen de bomen door, zijn ogen gefixeerd op de plek waar ik me verborgen hield. Mijn hart bonsde in mijn keel terwijl ik mijn adem inhield.

Plotseling besefte ik dat ik getuige was van een uniek moment, iets wat ik nooit eerder had ervaren. Het was niet alleen de jacht op een bok, maar ook een moment van verbinding tussen mens en dier, waarin respect en bewondering elkaar ontmoetten. Ik voelde een diepe waardering voor deze prachtige creatie van de natuur.

 

Doordat de bok steeds naderde in mijn richting kon ik onmogelijk mijn geweer schouderen. Tot plots een egel verderop besloot om het op een lopen te zetten. De bok sprong 180 graden en keek de egel met argus ogen aan. Dit was mijn kans, het geweer in de aanslag en de Belblatt in de mond. Ik waagde het om nog een keer kortstodig de kitsfiep te gebruiken. Waardoor de bok blad kwam te staan.

Wil je weten hoe je een ree kan fiepen met de Belblatt? Kijk dan zeker dit filmpje. https://youtu.be/rAIt2CRA5wk

Nog geen Belblatt? Niet getreurd, hier kan je ze verkrijgen. https://huntingeurope.be/product/the-belblatt-a-very-fine-roe-and-fox-call-nieuwe-versie/