Na de integratieoefening van de de Vlaamse Regering en de goedkeuring op 25 april bestaat de volledige Vlaamse jachtwetgeving nu uit een Jachtdecreet en 4 uitvoeringsbesluiten.
En, in primeur, althans eerder dan een aantal andere jachtsites, hierbij de goedgekeurde versies:
- Jachtvoorwaardebesluit
- Jachtadministratiebesluit
- Jachtschadebesluit
- Jachtopeningsbesluit (reeds van kracht sinds juni 2013)
Alles mooi bij elkaar op de pagina – Wetgeving
in de nieuwe jachtbesluiten van de VL Regering van 25 april 2014 staan hier en daar toch zaken waar die meer duidelijkheid verdienen : o.a. is er sprake van Kast & kooivallen (Art 2 ptn 11 & 12).
Weet iemand waar volgende “vallen” onder thuis horen ?
1. trechterval 2. Kraaienval 3.kattenbak 4.vossenval 5.rattenval en op welke vallen een identificatieplaatje dient aangebracht ?
Het jachtvoorwaarde(n)besluit is nog niet gepubliceerd in het Staatsblad, en is voor jullie redactie al waarheid!!!
weidman,
trechter- of kraaienval zijn terug te vinden in het soortenbesluit. Wat kattenbak en vossenval betreft is er na publicatie in Belgisch Staatsblad een duidelijke uitleg over deze materie terug te vinden.
Beste,
En gelijk heeft deze man. Zoals elke wet of besluit in Vlaanderen is deze ps van kracht na publicatie in het Staatsblad (en dan meestal nog 10 dagen erbovenop).
Maar we kunnen jullie geruststellen. Dit zijn effectief de definitieve teksten, ontvangen direct van het Kabinet.
Voor wat betreft de “vallen” en de andere wijzigingen in de Besluiten, starten we morgen een artikelenserie met alle veranderingen opgelijst en aangevuld met deskundige commentaar.
Beste Wim,
Deze teksten zijn inderdaad definitief, uiteraard nog niet in het BS.
Uw verwijzing naar het soortenbesluit en het BS is nogal vaag, kan het iets preciezer met verwijzing naar de desbetreffende artikels ?
Het verschil tussen kastval en kooival wordt duidelijk omschreven in de definities bij aanvang van ’t besluit. Spijtig genoeg komen er in dit besluit ook nogal wat nieuwe termen voor die helemaal niet in de definities terug te vinden zijn.
En ditmaal wordt letterlijk vermeld dat deze besluiten in voege treden op 1 juli 2014, dus niet bij publicatie noch X-aantal dagen na publicatie.
En mag ik nu hier eens 1 oproep lanceren: doe ditmaal eens echt wat er gevraagd/opgelegd wordt: breng elke kat die je vangt naar’t asiel. Als deze oproep massaal gevolgd wordt ben ik benieuwd hoelang de mensen in’t asiel en de kattenliefhebbers nog iemand zoals Michel Vandenbosch op de handen gaan dragen.
En verder nog 2 opmerkingen over deze besluiten:
– het is ronduit triestig wat men er van gebrouwen heeft en ik ben werkelijk benieuwd hoe men het ontstane kluwen gaat ontwarren. Hoe men bvb. het verschil gaat invullen tussen drukjacht en drijfjacht. Of wat men bedoelt met “een horizontaal schot”. Of hoe men gaat aantonen dat er wild werd uitgezet en door wie? Zoals ’t nu vermeld wordt moet JR van de Vossenbescherming maar massaal fazanten rondstrooien om de jacht op al die plaatsen stop te zetten! Stopzetten in het betreffende jachtrevier en eventueel zelfs in gans de overkoepelende WBE! En die 1 ha-regel bij ’t uitkleuren van percelen vervalt… hoe gaat men praktisch een perceel van 10 are uitkleuren op de gebruikte schaal van een WBE-plan? En al dat extra werk met jachtplannen… waarschijnlijk zullen WBE-secretarissen in december geen tijd meer hebben om te jagen…
– en er zijn ook enkele “verbeteringen” die grotendeels toegeschreven worden aan de tussenkomst van onze minister-president, waarvoor dank, MAAR: nogal wat zaken moeten achteraf nog ingevuld worden door de minister, dus als we na 25 mei een andere minister en/of minister-president krijgen dan staat de deur open naar een jacht-onvriendelijk Vlaanderen dat vooral gederigeerd wordt door roepers zoals Michelleke en Janneke en kan Vlaanderen opgevuld worden met poesen en vossen.
Eigenlijk ben ik zeer benieuwd of er over deze besluiten ook een officiële reactie gaat komen van zo’n organisatie zoals de Boerenbond. Misschien heeft de jacht in Vlaanderen door deze besluiten wel zo’n duw gekregen dat ze als reactie binnen de kortste keren weer wordt ondergebracht bij Landbouw. Een jager oogst ook maar als ‘m zijn revier ’t ganse jaar verzorgt… en momenteel maakt men toch nog steeds geen problemen als een boer oogst waarvoor ‘m gewerkt heeft? Als nu een jacht in een bepaalde periode gesloten wordt omdat er dan toevallig scouts in de bossen kunnen rondlopen, dan doet dit toch wel de vraag rijzen over welke “belanghebbenden” allemaal hun zeg moeten hebben in dit gebeuren. Het lijkt net of onze nationale voetbalploeg (gedeeeltelijk) wordt samengesteld door leden van de plaatselijke kook- en vogelpik-verenigingen.