fbpx Skip to main content
search

De lente is in het land en de boer begint met maaien. Jammer genoeg wil dit ook zeggen dat vele nesten en jonge dieren het leven verliezen. Met de laatste weken al enkele dramatische gevolgen duidelijk te merken aan de foto’s op sociale media. We begrijpen allemaal dat de boer moet werken en dat zijn inkomen ervan afhangt maar een sterke samenwerking tussen landbouwer en jager kunnen toch vele jonge dieren het leven besparen. Dit kan op meerdere vlakken. De landbouwer kan tijdelijk laten weten wanneer hij gaat afrijden zodat de lokale jager het veld kan uitdrijven om zo hopelijk (jonge) dieren tijdig het veld te doen verlaten of te ontdekken. Er kan ook worden gewerkt met een wildverschrikker.
Maar er is nog meer mogelijk als de boer mee wil werken. De Duitse jachtvereniging plaatste een educatief filmpje online van hoe verschillende percelen diervriendelijker kunnen afgemaaid worden. In plaats van traditioneel van buiten naar binnen af te rijden, zijn er andere opties afhankelijk van de ligging van het perceel. Het filmpje is in het Duits maar tegelijk zeer duidelijk in zijn éénvoud.
Steeds meer landbouwers beginnen in te zien dat als eigenaar van de gronden of gebruiker van deze percelen zij ook een grote verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van onze fauna en flora. Steeds meer van hen zijn meer actief als beschermer, we hopen dat deze ingeslagen route enkel meer navolging zal krijgen en dat de samenwerking met de jagerij enkel zal vergroten. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn gezien de berichtgeving van FACE doet vermoeden waarover in een volgende post meer.
Hieronder het educatieve filmpje met dank aan onze Duitse collega’s!

Laat een reactie achter