fbpx Skip to main content
search
Tips

Jachtrevier verzorging – Juni

By juni 1, 2012No Comments

Elke eerste van de maand normaal onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.
Voor Juni en eigenlijk ook Juli is het zaak de natuur zijn werk te laten doen, en is er weinig interventie nodig. Het weinige dat we kunnen doen vatten we hier samen.
 
 
Kleinwild
Rond 9 juni komen de meeste patrijzenkuikens uit het ei en hopen we op warm weer. Dit zorgt ervoor dat ze hun lichaamstemperatuur makkelijker op peil kunnen houden, maar ook dat de zo broodnodige insecten gemakkelijker bewegen.
Grofwild
De kitsen zijn nu zo ver opgegroeid dat ze het moederdier vrij gemakkelijk volgen en dus niet zo vlug als slachtoffer bij het maaien omkomen. Evenwel, als je weet wanneer er gemaaid word in je reeën gebied, kan een rondje met de staande hond natuurlijk geen kwaad.
Half juni zijn alle reeën rood verhaard. De niet verhaarde exemplaren zijn ziek (meestal wormen, of keelhorzels). De jaarlingen en de tweejarigen vegen nu ook (gezien het kleine gewei, lukt dit meestal in een paar dagen). De reeën hebben nu ook verschrikkelijk last van keelhorzels. De eerder opgehangen mezen nestkastjes bewijzen nu hun dienst. De mezen zijn verzot op de eitjes van de keelhorzels en voorkomen zo dat het reewild verzwakt.
Veldwerk
De eerder aangelegde paden mogen nogmaals gemaaid worden als zonneplaats voor de uitkippende Fazanten en Patrijzen. Zoals onze bloggende Jachtwachter, liever met de ouderwetse zeis, dan met de, niets ontziende en dus gevaarlijke, bosmaaier.
Indien door de slechte lente (eigenlijk een milde winter) het inzaaien niet goed gelukt is, kunnen we nu nog eens herkansen. Het loont de moeite.
Wie de luxe heeft (qua ondergrond of goede voorzienigheid) om brem (Sarochamnus scaparius) in zijn revier te hebben heeft er een dokter en apotheker bij. Brem is voor reewild en hazen een levenselexir (het ontwormt en reinigt het volledige spijsverteringgestel).
Uitrusting
Met de warme dagen, hopelijk blijven ze voor een tijdje, is het ook nodig en nuttig om het wild van het nodige water te voorzien. Waterbakken controleren, uitkuisen, bijvullen. Werk genoeg voor de gardechasse, en denkelijk ook de jagers en andere buitenlui die het goed menen met ons wild.
Als je dan toch wat tijd hebt kan je voor volgend seizoen reeds enkele nestkastjes voor de mezen bouwen.
Predatoren
Gezien het aanpassingsbesluit, dat sinds een paar weken ook in werking is getreden, kunnen we nu “enigszins” optreden tegen één van onze ergste predators, de Vos.
Het boek met een volledig jaaroverzicht van de Revierverzorging op de website van [adrotate banner=”9″]

Laat een reactie achter