fbpx Skip to main content
search
Tips

Jachtrevier verzorging – Mei

By mei 4, 20124 Comments

Elke eerste van de maand normaal onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips). Door omstandigheden deze maand een paar dagen later, maar daarom niet minder actueel.
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.
Voor Mei staat er het volgende op het programma.
Kleinwild
Het woord bij Kleinwild deze maand is Kalk. Nodig voor de vorming van de eierschalen bij Patrijzen, Fazanten, Eenden en Houtduiven. Maar ook de zoogdieren doen zich hier aan tegoed voor de vorming van hun beenderstelsel, maar ook de productie van melk. De geweidragers gebruiken de kalk dan weer voor de vorming van het gewei. (Meer details over hoe, wat en wanneer in het boek, wij willen hier enkel als herinnering één en ander aanhalen).
Verder voor het Kleinwild, vooral de grondbroeders, zoeken we de nesten, om zo dicht mogelijk drank en voedsel te voorzien. Een extra aanvoer van dierlijk voedsel voor onze grondbroeders is natuurlijk ook altijd goed. Dit kan door het plaatsen van vleeswormverdelers of het aanleggen van bosmierennesten.
Grofwild
In mei worden de jonge kitsen gezet. Net voor het maaien van vroege graslanden kan men met een goede hond de kalfjes moeten kunnen lokaliseren. Nooit met de handen aan de kitsen komen. Gebruik beter een jutte zak of grassen om de mensengeur van de dieren weg te houden. Eenmaal de geredde dieren op een veilige plaats vindt het moederdier ze wel vlug terug. Op de hunting.be tips kan je een filmpje vinden met nog meer interessante info.
Veldwerk
Op plaatsen met veel betonnen ruilverkavelingswegen en niet de oude “loswegen” is het zaak om hier en daar wat grof zand uit te strooien. Nuttig voor de stofbaden, maar ook om in de maag te helpen bij het malen van de grove graankorrels. Indien er weinig ruige veldranden zijn is het nuttig om hier en daar wat bonenstaken te plaatsen als herkenningspunt voor de Patrijzen. De eerder aangelegde paden mogen in mei nogmaals gemaaid worden als zonneplaats voor de uitkippende Fazanten en Patrijzen.
Uitrusting
In minder dan 2 weken start dan de Bokkenjacht en kunnen we misschien nu, als we de hoogzitten controleren, gebruik maken van de gewenningstip (zie Jachttechnieken)
Predatoren
Hier refereren we naar het franse spreekwoord “En mai ou jamais”, alleszins voor de kraaien, nu of nooit.
Het boek met een volledig jaaroverzicht van de Revierverzorging op de website van [adrotate banner=”9″]

4 Comments

 • Boxtaele schreef:

  Als er wat dieper wordt ingegaan op gegeven : “bouwen van een muizenburcht” dan komt men uit op het onlogische ervan. Muizen in het veld brengen om de vos te lokken (verdelging van de vos). Helaas is het de taak van Reintje om muizen en ratten te verdelgen.Maar ja, vosje pakt ook wat wild en het gemakkelijkst geplaatst wild.
  Bovendien is het een daad die niet past in het grondbeheer.
  Meestal gaan de jagers ervan uit dat jachtbeheer hun zomaar toekomt, maar dat is maar het geval bijaldien zij eigenaar zijn of van de eigenaar daartoe toestemming geeft en de grondgebruiker (boer, teler etc) geen tegenstellingen heeft.
  Op de keper beschouwd zijn alleen de jachtdaden zelf toegelaten en dit binnen het passende jachtseizoen. Daarbuiten is het betreden van het jachtrevier afhankelijk van de eigenaar en het zelfde geldt voor het beheer.(tenzij openbare wegen en paden ).
  Theoretisch gesteld: hoe kan men wild verzorgen dat nog aan niemand toebehoort?
  Jachttechnieken: menig eigenaar zal het niet appreciëren dat er vuur……gebruikt wordt. Persoonlijk vind ik het totaal onverantwoord!
  Belangrijke opmerking bij duivenverdelging op graanvelden , erwtenpartijen enz.. Meestal vallen de getroffen duiven pardoes in de planten. En dan begint het: er wordt gezocht naar de duiven en heel wat planten worden vertrapt of plat gelopen. Oogstmatig wordt meer schade aangericht dan voorkomen.
  De meesten gaan nu natuurlijk,steigeren en roepen , ja ik niet want ik schiet de duiven buiten de teeltpartij. Misschien…. maar met mijn 65 jachtakten en als eigenaar heb ik wat anders gezien en meegemaakt.
  Er eens goed over nadenken.
  Oger

 • dwightwarnez schreef:

  waar kun je dat boek aanschaffen aub?
  groeten dwight

 • dwightwarnez schreef:

  het boek ontvangen van HVV . een duidelijke aanrader . bedankt .

Laat een reactie achter