fbpx Skip to main content
search
Tips

Jachtrevier verzorging – April

By april 1, 2012One Comment

Elke eerste van de maand starten we met een rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.
Voor April staat er het volgende op het programma.
Kleinwild
We letten we op de plaatsen waar de fazantenhanen de hennen lokken. Dit zijn de plaatsen om te voederen en de hennen, dicht bij hun nest van wat extra voedsel te voorzien.
Grofwild
Bij het grofwild , vooral de Reeën dan in Vlaanderen, is dit de periode dat de drachtige geiten hun jongen gaan verstoten. Door deze uittocht belanden nogal wat jonge reeën onder voertuigen en in kanalen. Vandaar het nut van zeespiegels en uittreedtrappen.
Veldwerk
In de loop van de maand kunnen we reeds een eerste maal de paden maaien om later in de zomer de kuikens wat plaats te geven om zonnewarmte op te doen.
Ook moet er nog geplant worden onze suggesties: aardperen (met zijn 1,5 tot 3,5m goede dekkingsplanten en windvangers, maar ook de licht verteerbare knollen), maïs (dekking en voeding voor fazant en patrijs) rogge, boekweit, bladkolen, graan (afhankelijk van de beoogde wildsoort, of specifiek zoete lupinen (speciaal voor de Ree), Rabarber (een paraplu voor wild – bijvoorbeeld dicht bij de voederplaats, een bescherming tegen het zicht van predators, en op het einde van de zomer nog lekker ook).
Uitrusting
Volgende maand start dan de Bokkenjacht en kunnen we misschien nu, als we de hoogzitten controleren, gebruik maken van de gewenningstip (zie Jachttechnieken)
Predatoren
Ook aandacht voor de Rechtbekken. Voor de vangkooien gebruik je best een lokker vreemd aan het gebied zodat de territoriumdrift bij de plaatskraaien hun schuwheid overschaduwt. Plaats de kooi ook best onder een boom zodat de argwaan om vanuit een boom de kooi in te duiken kleiner wordt.
Nu kan ook de Muizenburcht aangelegd worden (zie bestrijdingstechnieken) dan kunnen de muizen in de loop van de lente en de zomer hier hun intrek nemen. Bij de opening van de Vos in oktober hebben we dan een volledig legaal lokmiddel.
Het boek met een volledig jaaroverzicht van de Revierverzorging op de website van [adrotate banner=”9″]

One Comment

Laat een reactie achter