fbpx Skip to main content
search

Elk begin van de maand onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.
 
 
 
 
 

Kleinwild
We letten we op de plaatsen waar de fazantenhanen de hennen lokken. Dit zijn de plaatsen om te voederen en de hennen, dicht bij hun nest, van wat extra voedsel te voorzien.
Grofwild
Bij het grofwild , vooral de Reeën dan in Vlaanderen, is dit de periode dat de drachtige geiten hun jongen gaan verstoten. Door deze uittocht belanden nogal wat jonge reeën onder voertuigen en in kanalen. Vandaar het nut van reespiegels en uittreedtrappen.
Veldwerk
In de loop van de maand kunnen we reeds een eerste maal de paden maaien om later in de zomer de kuikens wat plaats te geven om zonnewarmte op te doen.
Ook moet er nog geplant worden onze suggesties: aardperen (met zijn 1,5 tot 3,5m goede dekkingsplanten en windvangers, maar ook de licht verteerbare knollen), maïs (dekking en voeding voor fazant en patrijs) rogge, boekweit, bladkolen, graan (afhankelijk van de beoogde wildsoort, of specifiek zoete lupinen (speciaal voor de Ree), Rabarber (een paraplu voor wild – bijvoorbeeld dicht bij de voederplaats, een bescherming tegen het zicht van predators, en op het einde van de zomer nog lekker ook).
Uitrusting
Volgende maand start dan de Bokkenjacht en kunnen we misschien nu, als we de hoogzitten controleren, gebruik maken van de gewenningstip (zie Jachttechnieken)
Predatoren
Ook aandacht voor de Rechtbekken. Voor de vangkooien gebruik je best een lokker vreemd aan het gebied zodat de territoriumdrift bij de plaatskraaien hun schuwheid overschaduwt. Plaats de kooi ook best onder een boom zodat de argwaan om vanuit een boom de kooi in te duiken kleiner wordt.
Nu kan ook de Muizenburcht aangelegd worden (zie jachttechnieken) dan kunnen de muizen in de loop van de lente en de zomer hier hun intrek nemen. Bij de opening van de Vos in oktober hebben we dan een volledig legaal lokmiddel.
 

One Comment

  • Bijzondere Veldwachter schreef:

    Allemaal mooi cursus materiaal maar in de praktijk is het wel anders en dan bespreek ik hier de predatoren waar je met uw handen moet afblijven of :??? Regelmatig(het is nog maar een week en half geleden) zag ik hier een fazant haan met 4 hennen hun dagelijkse wandeling maken van A naar Z op zoek naar voedsel, zoals regenwormen – zaad van allerlei planten en wat nog allemaal, mooi hoe de haan zijn hennen nu het hof maakt om hun te treden(bevruchtigen) is mooi om te zien,deze hennen zijn ook opgenomen in mijn voorjaar telling en deze worden op hun beurt ook overgemaakt aan het INBO of ANB zoals het hoort.
    Al een paar dagen zag ik de haan alleen nog met 1 hen en wanneer ik wat verder ging kijken vond ik 3 aangevallen hennen en ook een buizerd die weg vloog van uit een aanpalend elzenbos.
    Wat nut heeft die voorjaar telling nu toch, in januari heb je bijvoorbeeld 10 fazant hennen en half maart nog 2. Hoe kan je nu een bestand opbouwen of in stand houden???Wat je beheert tijdens het jachtseizoen word enkele maanden opgevreten door allerlei predatoren. Bedankt Jan Rodts voor u medewerking.

Laat een reactie achter