fbpx Skip to main content
search

Elk begin van de maand onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.

Maart

Maartse buien en Aprilse grillen. Maar vanaf deze maand hangt duidelijk de Lente in de lucht.
 
 
 
Kleinwild
En deze nieuwe lente is zeker te zien bij de Hazen met hun maartse kolder.
Zeker nu in deze periode te doen is de inventaris van wat er qua wild de winter doorgekomen is. De Tellingen kunnen dus terug beginnen. De Hazen, normaal wat dagschuw, laten zich nu goed zien, de Fazanten geven met hun gekraai hun plaats en aantal vrij, en de patrijzen zijn nog redelijk goed te tellen op de kale velden.
Grofwild
Vooral bij de Reeën is er één en ander gaande. De zwakke stukken vallen eruit of kunnen nog bejaagd worden. Bij de bokken is er het bastgewei en bij de geiten de bolle buik (voor zettijd in Mei). Tellen hier kan best op een zonnig dag, als ook de Reeën op zoek gaan naar energieverstrekkende warmte.
Veldwerk
De Planttijd is aangebroken. Maar men moet snel zijn: een Maartse plantstaak is een Aprilse ovenstaak (ofte te laat geplant, belandt in April in de oven of haardvuur). En Hagen planen, altijd goed. Wilgen takken gewoon afsnijden en planten, het merendeel groeit vanzelf. Of Vlierstruiken of Laurierkers of Sleedoorn, allemaal goed, als het maar dekking geeft en de broodnodige insecten oplevert. De wildweides krijgen een kalktoeslag. De eerder uitgezaaide Brem kan nu in het veld uitgeplant worden.
Uitrusting
Een kleine ingreep in het revier zijn de nestkastjes. Zie onze Jacht Uitrusting voor een plan om ze zelf te knutselen. De reeën hebben vaak verschrikkelijk last van keelhorzels. De mezen zijn verzot op de eitjes van de keelhorzels en voorkomen zo dat het reewild verzwakt. Daarom een nestkastje voor de Mezen.
Predatoren
In deze periode even de aandacht voor een kleinere predator, maar daarom niet minder gevaarlijk, de rat. Zowel de zwarte als de bruine variant vreet aan onze voederplaatsen voor kleinwild en lust natuurlijk ook jonge konijnen en kuikens. Rattenvergif, afgeschermd voor bijvoorbeeld roofvogels, is hier een goede remedie.

Laat een reactie achter