fbpx Skip to main content
search

Elk begin van de maand onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.
 
 
 
 
 
De Herfst is des Jagers Lente. Oktober start de zogenaamde grote Jacht met de opening van Haas en Fazant.

Kleinwild

Alhoewel er voldoende voedsel (granen, bessen, dierlijk voedsel) aanwezig is, kan bijvoederen zeker helpen. Al is het maar om het kleinwild in het eigen revier te houden. Voor de fazanten voederen we vooral rondom de bosranden om ze uit de kale velden langzamerhand naar veiliger oorden te lokken. Belangrijk nu, is de stroperij aan banden te leggen. Nachtelijke tochten zijn dan een noodzaak.
Tenzij verlenging, is de Patrijzenjacht gedaan en moet nu gezorgd worden voor het overwinteren van de overblijvende broedkoppels. Voederplaatsen dus blijven bevoorraden.
Suggestie hier is ook om regelmatig de voederbakken te verplaatsen. Nogal wat ziektes en ongedierte blijft aanwezig rond een voederplaats en door het verplaatsen komen de vogels terug terecht in een “propere” omgeving.
Bezoek onze pagina Jachtrevier Uitrusting voor tips rond voederplaatsen.

Grofwild

Wat je met maïs doet voor het kleinwild, kan je ook doen met eikels voor het Grofwild. Organiseer, eventueel samen met de jeugdbeweging, een eikelverzameldag. Een goed mastjaar met veel eikels is van goudwaarde voor het Reewild in de winter. Eikels zorgen met het Looizuur en de Tanine erin dat de Reeën zich van wormen en andere parasieten kunnen ontdoen. Tevens zorgen de eikels voor een vitaminerijk voedsel met veel zetmeel en eiwitten. En voedsel is belangrijk, temeer de Reeën met hun haarwissel in dit seizoen wat extra krachtvoer goed kunnen gebruiken. Jonge aanplant, met wat brem erbij, is hier optimaal.

Veldwerk

In elk jachtveld hoort minimaal één droogkamer voor maïskolven aanwezig te zijn. Hier wordt de wintervoorraad bijgehoudenen gedroogd. Aan de kolven hebben fazanten wat werk om de korrels los te pikken, en zo verhinderen we dat ze er te snel met volle buik vandoor trekken.

Uitrusting

Tijdens de jachtdagen bemerken we de problemen in het revier en dienen brugjes over enkele beken, overstaptrapjes over prikkeldraad, en eventueel de hoogzitten onder handen genomen te worden.
Bezoek onze pagina Jachtrevier Uitrusting voor tips rond brugjes en overstaptrapjes.

Predatoren

Vergeet zeker niet de nodige aanvragen in te dienen om tijdens de jachtdagen de predatoren die voor de lopen komen “wettelijk” te kunnen bestrijden. Kraaien en eksters doen nu minder kwaad gezien het broeden achter de rug is. Maar ze verleggen nu hun werkterrein dichter bij de boerderijen waar ze soms ware aanvallen organiseren op het ingekuilde veevoeder. Help de landbouwer door bestrijding van de rechtbekken. Het ene plezier is het andere waard.

Laat een reactie achter