fbpx Skip to main content
search

Elk begin van de maand onze rubriek over de Revierverzorging. Dit past in onze afdeling hunting.be tips en wordt daar dan ook bijgehouden (hunting.be tips).
Met dank aan Paul Wyndaele, auteur van het boek Blijvend Jagen.
September is de laatste rechte lijn naar de “Oogst” in ons jachtrevier. Zaak is om het wild dat nu reeds zo lang het slechte weer  en andere gevaren doorstaan heeft nog even te beschermen. In september vooral dan voor stroperij en verkeersaanrijdingen.
 
 
Kleinwild
Alhoewel er voldoende voedsel (granen, bessen, dierlijk voedsel) aanwezig is, kan bijvoederen zeker helpen. Al is het maar om het kleinwild in het eigen revier te houden. Voor de fazanten voederen we vooral rondom de bosranden om ze uit de kale velden langzamerhand naar veiliger oorden te lokken.
Grofwild
Eind augustus, na de bronst, is iedereen in Reeënland uitgeput, het werk is gedaan. En dus beginnen ook de territoriumgrenzen te vervagen, maar laat de reeën toe om op grotere gebieden te laveiën. Hierdoor zien we nu Reeën opduiken op minder gekende plaatsen. Dit maakt het iets moeilijker voor de tellingen.
Veldwerk
We blijven de paadjes en wegen kort maaien. Vooral ook trechtervormige vluchtwegen van de weg terug in het revier. Fazanten vertoeven graag op de weg, omdat het daar droog is, maar vooral voor de kleine steentjes die ze nodig hebben om in hun maag het voedsel te verteren.
Blijvende aandacht ook voor de oogstwerkzaamheden, de late tarwe en straks de maïs. Hierbij nog eens de 5 hulpmiddelen:

  • Daags voordien verontrusten van het te maaien perceel;
  • Eventueel stokken zetten met flikkerlichten (werkkampen) of plastic zakken los in de wind;
  • De maaier attent maken op het wildbestand;
  • Gebruik maken van een wildredder;
  • Van binnen naar buiten maaien;

Bekijk ook de aparte pagina – Maaislachtoffers voorkomen.
Uitrusting
Tijdens deze laatste dagen voor de start van de jacht kunnen we het groter veldwerk finaliseren: nakijken en herstellen van brugjes over enkele beken, overstaptrapjes over prikkeldraad, en eventueel de hoogzitten onder handen nemen. De eerste Mast (eikels, beukennootjes) vallen in september. Eventueel met enkele collega jagers of de jeugdbeweging (tegen kleine betaling) de oogst oprapen en bewaren voor de strengere wintermaanden.
Meer info over Revieruitrusting, vooral dan voor de Overstapladder, de Brug en aandacht voor de Voederplaatsen.
Predatoren
In september gaan we denkelijk starten met het geweer op jacht. Vergeet zeker niet de nodige aanvragen in te dienen om tijdens de jachtdage de predatoren die voor de lopen komen “wettelijk” te kunnen bestrijden.
Het boek met een volledig jaaroverzicht van de Revierverzorging op de website van [adrotate banner=”9″]

Laat een reactie achter