fbpx Skip to main content
search

Het jachtseizoen is voorbij? Nee in feite loopt een jachtseizoen gewoon door, in de maanden februari tot eind maart wordt er nog volop gejaagd. Reegeiten en kalveren worden onder meer bejaagd, om een gezonde populatie in stand te houden. Januari is ook een top maand voor Reintje, die volop aan het nageslacht aan het denken is, en zo ook dag actief is. Voor jachtrechthouders van een kleinwildjacht zijn belangrijke maanden aangebroken om de rechtbekken (Ekster en Kraai) te reguleren, met val vanaf 15 februari.

Nu door corona loopt het seizoen in de Ardennen ook verder, om het afschot van wilde zwijnen en edelherten op punt te krijgen, al gaat die normaliter niet gehaald worden. En dan hebben we de Bourgondiërs nog die hun hart hebben verloren in Frankrijk. Zij jagen steeds tot eind februari (januari en februari zijn topmaanden).

Voor ons zou het jachtseizoen alleszins verlaat mogen worden omdat in de maand oktober nog veel blad aan de bomen hangt en nog veel te warm, niet optimaal dus.

Ree

Er zijn extra voorwaarden verbonden aan het bejagen van ree. Een afschotplan voor ree wordt alleen toegekend aan wildbeheereenheden en aan jagers met een jachtgebied dat ofwel minstens 1000 ha groot is of dat minstens 250 ha dekking omvat.

Bij de beoordeling van de afschotaanvraag houdt het Agentschap voor Natuur en Bos rekening met de criteria van het driejaren-afschotplan voor reeën. Een berekeningsmodule vind je op www.reewild.be.

Hoe in te dienen?

Hier vind je een overzicht van wanneer je in de verschillende situaties een afschotplan moet aanvragen (doc – 25KB).