fbpx Skip to main content
search
Boerenzwaluw - www.4-your-eyes.com

Boerenzwaluw – www.4-your-eyes.com

De eerste Boerenzwaluwen van het jaar werden gezien op 10 maart in Ieper, vorig jaar op 7 maart in Tienen. Een paar dagen later ook in Verrebroek, Bree, Mechelen, Geel en Averbode. Dit jaar iets later wegens het algemene koude weer in Europa en vooral de ongunstige wind. Daarmee is deze echte lente vogel vroeg, maar nog geen record. In 2013 was er eentje nog 2 dagen vroeger. Maar het was er dan ook op 5 maart reeds 17,5 graden.
Toch is er hier duidelijk nog maar sprake van een paar ‘vroege vogels’. Het begin van de grote intocht wordt pas in de laatste week van maart verwacht. Wel merken we dat die eerste golf de voorbije decennia zich steeds iets vroeger aanmeldt. In 1985 begon de grote intocht pas op 5 april, in 2004 kwam de voorhoede al aan op 29 maart.
De aankomst van de eerste Boerenzwaluw blijft een belangrijke gebeurtenis omdat de soort zo’n belangrijke plaats inneemt in ons volksgeloof. Zo zouden zwaluwen geluk brengen: op plaatsen waar zwaluwen nestelen, zou de bliksem nooit inslaan. Keert een zwaluw niet terug naar zijn nestplaats van het vorige jaar, dan zou dat huis spoedig afbranden. In bepaalde regio’s raadde men de bewoners vroeger zelfs aan hun huis zo snel mogelijk te verlaten wanneer er een nest van een zwaluw naar beneden viel en indien een landbouwer een nest van een Boerenzwaluw vernietigde, zou rampspoed hem treffen onder de vorm van aanhoudende regen tijdens de oogst of lamwordend vee. De Boerenzwaluw kon in het verleden dus duidelijk op veel ontzag en eerbied rekenen.

Waarnemingen – België

Wil je dagelijks de vogelwaarnemingen opvolgen in België dan is er de site Waarnemingen.be.
Als je de lente dan toch nu reeds wil beleven hierbij een audiofragment van de Boerenzwaluw
[audio:https://hunting.be/wp-content/uploads/Boerenzwaluw.mp3] En foto’s van enkele trekvogels, mooi bij elkaar – www.4-your-eyes.com

Laat een reactie achter