fbpx Skip to main content
search

Elke Jager en Jachtwachter had het reeds lang opgemekt, dit jaar wordt een Mastjaar. Er is bijna een overaanbod van noten allerhande: beukenoten, eikels, …
In de bossen is sprake van een redelijke mast, maar solitaire eiken, ook in de stad, koersen af op een volmast of zelfs extreme volmast. Opvallend is dat de beuk voor het eerst sinds 1990 voor het derde jaar op rij beukennootjes draagt. Door de vanaf 2013 goede voedselsituatie voor wilde zwijnen lijkt 2016 een recordjaar te worden wat betreft het aantal wilde zwijnen. Deze verwachting wordt verder versterkt door de waarnemingen van volop pasgeboren biggetjes in augustus.
In Nederland houden ze, vooral op de Veluwe, sinds jaren het Mastaanbod bij. En met een prognose van 3 miljoen ton, stukken beter dan vorig jaar, maar nog geen record. Dit blijft voorbehouden voor het jaar 2000 (en in mindere mate 2004 en 2006), met toen een prognose van 10 miljoen ton.

Mastopbrengst 2015

Mastopbrengst 2015

 
De beuk heeft dit jaar met een schatting van ruim 400.000 kilo beukennootjes op de Veluwe een redelijke mast. Dit is beduidend minder dan de ruim 2 miljoen kilo die maximaal mogelijk is. Toch is het een bijzonder jaar voor de beuk omdat hij voor het eerst 3 jaar achter elkaar beukennootjes produceert.
De eerste massale val van beukennootjes in september maakt een deel van de zeugen bronstig waardoor er in dit soort jaren al in december en januari biggetjes verschijnen. Er zijn over de hele Veluwe opvallend veel jonge biggetjes in augustus geboren bij zowel de volwassen als de jonge zwijnen. Op zich is er altijd wel aanwas van de populatie rond deze tijd maar nu wordt het overal op de Veluwe gemeld. Doordat er nu circa 4 miljoen kilo aan eikels en beukennootjes te vinden is, kunnen ze als de eikels massaal beginnen te vallen binnen een uur 5 a 6 kilo vruchten eten. De melkproductie van de zeugen komt hierdoor ook op gang wat de overlevingskansen van die laat geboren biggen sterk vergroot. Alle factoren tezamen zorgen er voor dat de wilde zwijnenpopulatie zich sterk uitbreidt. Het is zelfs waarschijnlijk dat er volgend jaar meer wilde zwijnen zullen zijn dan in het recordjaar 2008. Dit geldt niet alleen voor de Veluwe, maar voor geheel Noordwest-Europa.
– Met dank aan Piet Croughs van de WBE Susteren Graetheide

Laat een reactie achter