fbpx Skip to main content
search

We hadden reeds een eerste melding rond de nestelende Slechtvalken op de kathedraal.
Er waren vier eieren en de vier valkjes hebben hun eierschaal al gebroken. Maar nog even geduld: het uitkomen van de eieren is een complex proces dat heel wat energie vergt en meerdere uren en zelfs dagen zal duren.
In een eerste fase doorprikt het jong de luchtkamer, die zich aan de basis van het ei bevindt. Het vogeltje begint dan via de longen te ademen en wordt niet meer van zuurstof voorzien via de bloedsomloop die zich ontwikkeld had in het ei. Het jong heeft nu een klein beetje ruimte om te draaien en om (gedeeltelijk) zijn nek te plooien. Het begint dan onmiddellijk de eierschaal te prikken en te piepen. Alles moet snel gebeuren, anders stikt het jong in het ei.
In de volgende fase breekt het valkje de eierschaal verder open zodat het eruit kan komen. Dat vraagt heel veel energie. Het vogeltje haalt die energie uit de eierdooier (vol vetten en eiwitten), die het enkele uren daarvoor verteerd heeft. Als de schaal gebroken is, zal het valkje nog even uitrusten, voor de ultieme stap: uit het ei komen.
 

Slechtvalken Kathedraal

Slechtvalken Kathedraal

Laat een reactie achter