fbpx Skip to main content
search

Er komen nieuwe jachtbesluiten of althans de oude 17 besluiten worden netjes geordend in 4 overzichtelijke uitvoeringsbesluiten:

 1. Het Jachtopeningsbesluit regelt de data van de opening en de sluiting van de jacht in Vlaanderen;
 2. Het Jachtadministratiebesluit bundelt alle administratieve plichten waaraan een jager moet voldoen om in Vlaanderen te mogen jagen;
 3. Het Jachtvoorwaardenbesluit omschrijft de voorwaarden om te mogen jagen op het terrein;
 4. Het Soortenschadebesluit ten slotte regelt het vergoeden van schade door jachtwild in bepaalde omstandigheden.

Maar de vrienden van Vossenbescherming Vlaanderen hebben nu reeds de kans gezien om ten aanval te trekken tegen de jacht. Ze beweren dat er hier gesjoemel zou zijn in de jachtplannen om aan de minimale oppervlakte te geraken.
Wij weten natuurlijk dat dit niet zo is, gezien de Jachtplannen wel van zeer nabij opgevolgd worden door buurjagers, WBE’s en natuurlijk door het arrondissementscommissariaat.
Ze hebben zelfs een bord laten maken “Hier jaagt men niet” – Website Vogelbescherming Vlaanderen

Jacht is een Recht

Maar, ergens in hun redenering voeren ze ook aan “Ben je eigenaar van een stuk grond (een tuin, een weide, een boomgaard) dan bezit je automatisch de jachtrechten op dat terrein”.
Dus erkennen ze het Jachtrecht, dat samen hangt met het Eigendomsrecht.
Wat ons natuurlijk sterkt in onze stelling dat Jacht een Recht is, meer zelfs “Jacht is direct gerelateerd met het Grondbezit, en dus vastgelegd is in de Grondwet”. Hier en daar wat opmerkingen of bemerkingen maken kan, maar dit fundamenteel recht volledig afnemen zal toch iets moeilijker zijn.
Jacht is een Recht
 
 

Verbodsbord Jagen

Verbodsbord Jagen

One Comment

 • 44r schreef:

  Het is blijkbaar enkel een item om nog eens een anti-jachtcampagne te voeren en vooral om hun eigen kas wat te spijzen. Zo’n meldingsbord wordt namelijk verkocht voor 16 euro per stuk! Hoeveel zou zo’n plaatje kosten? 2 euro? Bij zo’n vette winstmarge hoort natuurlijk een goed verhaaltje…
  En men vergeet natuurlijk te vermelden dat het aanbrengen van dergelijk bord gelijktijdig de deur openzet voor de verantwoordelijkheid bij eventueel optredende wildschade. Dergelijke bordjes zijn dus een welkome uitvlucht voor de plaatselijke jager bij eventueel optredende wildschade.
  Eigenlijk wordt het hoog tijd om eens een uitgebreide campagne te voeren die gewoon de politiek de wijsheid moet brengen, dat er een wet nodig is, die zegt dat wie een geschil aanspant met de overheid geen aanspraak meer kan maken op subsidies van diezelfde overheid zolang het dispuut duurt. Het zou het leven rustiger maken en een geweldige bezuiniging met zich meebrengen. Als mijn hond mij bijt kan ‘m zijn eten zelf gaan zoeken!

Laat een reactie achter