Na ons kort artikel van gisteren, bijna direct een comment gekregen uit juridische hoek, over hetzelfde thema.
Aanrijding met grofwild
Reeën, en andere wilde dieren, worden door de regelgeving beschouwd als een res nullius, niemands eigendom. In het geval van verkeersongelukken met bv. reeën is er om deze reden in regel niemand aansprakelijk voor de schade. Er zijn hierbij wel enkele opmerkingen. Reeën behoren tot het jachtwild.
Het bekomen van een schadevergoeding voor schade van reeën kan eventueel worden bekomen via onderstaande mogelijkheden.
- Niet-Jachtbebied – schadevergoeding via ANB
- Jachtgebied – schadevergoeding eventueel via jachtrechthouder
In beide gevallen is de situatie afhankelijk van de jachtrechten en of aanwezigheid van natuurgebieden ter plaatse. U kan dit eventueel nagaan door contact op te nemen met het provinciaal contact van het ANB.
Sommige autoverzekeringen vergoeden de schade door aanrijdingen met wild.
Niet-Jachtgebeid
De reeën zijn afkomstig uit een gebied dat om natuurbehoudsredenen wordt beheerd en waarin de jacht en bestrijding van het bewuste wild (in dit geval ree) niet werd toegestaan. Een schadevergoeding kan gevraagd worden bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) via een administratieve procedure. Hiervoor dient de schadelijder een aanvraag in te dienen bij het ANB.
Jachtgebied
De jachtrechthouder(s) in de omgeving van de locatie van het ongeluk kan eventueel verantwoordelijk worden gesteld op basis van enkele bepalingen van het burgerlijk wetboek. Het is steeds een feitenkwestie waar het betrokken wild vandaan komt, en meestal niet te achterhalen. Het gaat om volgende artikels;
- Artikel 544 van het Burgerlijk Wetboek: abnormale burenhinder
- Artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek: foutaansprakelijkheid
Wanneer de jachtrechthouder een fout kan worden aangerekend op basis van één van deze artikels (vb. een te grote wildstand nastreven/tolereren) kan de jachtrechthouder verantwoordelijk worden gesteld voor schade. Het bekomen van een schadevergoeding verloopt via de gerechtelijke procedure. De vrederechter is bevoegd in deze problematiek. De jachtrechthouder kan zowel een particulier als een overheidsinstantie zijn, en ongeacht of het jachtrecht wordt uitgeoefend.
Vervoer en Consumptie
Wild mag vervoerd worden tijdens het jachtseizoen en tot 10 dagen na de sluiting van de jacht op dat wild. De jacht op de reegeiten en reekitsen is momenteel geopend, de jacht op de reebok niet. Indien het om een reegeit of –kits ging, kon u het doodgereden dier meenemen. U maakt zich in feite als eerste eigen van het dier. Het dier kwam u dan toe. Indien het een bok betrof kon u het in feite niet meenemen. In dat geval zou het wild een vertegenwoordiging van de lokale overheid toekomen (burgemeester/OCMW).
“In dat geval zou het wild een vertegenwoordiging van de lokale overheid toekomen (burgemeester/OCMW).”
en hierbij komt nog iets anders om de hoek kijken: je moet ’t AANBIEDEN aan de plaatselijke OCMW, maar deze mag het NIET AANVAARDEN, tenzij ze daar een erkenning hebben als verwerkingseenheid.
En nog een kleine aanvulling: als dit stuk grootwild werd opgejaagd omdat er bvb. drijfjacht aan de gang is, dan is wel de inrichter van deze drijfjacht verantwoordelijk voor de aangerichte schade van zo’n aanrijding.
En ik heb zo’n prettig vermoeden dat wanneer zo’n aangereden stuk werd opgejaagd door een loslopende hond, de eigenaar van de hond nadien zijn hond wel aan de lijn zal houden…
En ben je zelf slachtoffer van dergelijke aanrijding, bel misschien toch eens naar de plaatselijke politie. Als de WBE-werking daar in de buurt een beetje is uitgebouwd, dan weet men daar hoogstwaarschijnlijk wie men moet verwittigen en dan kan bvb. de plaatselijke jager komen helpen. En nee, die zit echt niet te wachten op dat vlees! Maar die houdt met dergelijke zaken wel verder rekening in zijn afschot en die kan eventueel een zweethond oproepen indien het aangereden stuk niet ter plaatse is gebleven.
En goed om weten: die jager moet echt niet wachten op toestemming of een label om een lijdend stuk wild uit zijn lijden te verlossen. Op dat moment telt hogere wetgeving en het is de plicht van iedereen om dergelijk dier niet nodeloos te laten lijden. Als dat aangereden stuk een huisdier betreft, dan ligt de bal wel een heel stuk anders.
Toch even te feiten op een rijtje :
1.Vervoer en Consumptie
Wild mag vervoerd worden tijdens het jachtseizoen en tot 10 dagen na de sluiting van de jacht op dat wild. De jacht op de reegeiten en reekitsen is momenteel geopend, de jacht op de reebok niet. Indien het om een reegeit of –kits ging, kon u het doodgereden dier meenemen. U maakt zich in feite als eerste eigen van het dier. Het dier kwam u dan toe. Indien het een bok betrof kon u het in feite niet meenemen. In dat geval zou het wild een vertegenwoordiging van de lokale overheid toekomen (burgemeester/OCMW).
2 . Wat moet u niet doen?
Rij niet door, u bent verplicht de aanrijding te melden en te wachten.
Laat het dier met rust, eventueel kunt u het aan de kant van de weg leggen.
Bel met de politie.
Neem het dier nooit mee, u bent strafbaar!
Wat meer duidelijkheid zou hier problemen kunnen vermijden.
Enige tijd geleden werd in ons jachtgebied een damhert aangereden in gesloten tijd
de aanrijder heeft het dier afgemaakt en meegenomen er passeerde een wagen en later op den dag kreeg de aanrijder berzoek van de boswachter van anb om een verklaring op te nemen en maakte de gestopte persoon beweerde dat de damhertbij hem was uitgebroken
en eiste het dier op als zijn eigendom enz.de aanrijder heeft het dier dan overgedragen aan
de zogezegde eigenaar maar deze eiste dan later wel dat de eigenaar de schade aan de
jeep zou betalen doch dat weigerde deze,deze zaak is nu bij de vrederechter,ik ben eens benieuwt naar de afloop
Mijn opmerking was de tegenstrijdigheid in de berichtgeving te accentueren, waarschijnlijk waren de puntjes die ik wou aanduiden niet duidelijk daarom :
1.Indien het om een reegeit of –kits ging, kon u het doodgereden dier meenemen.
2.Neem het dier nooit mee, u bent strafbaar!
?????
Als het gaat om “bejaagbaar” wild en tijdens het jachtseizoen, mag men het wild WEL meenemen. Sorry, maar de wetgeving is hierin vrij duidelijk.
Altijd natuurlijk PV laten opmaken door de politie, maar het wild behoort U toe volgens het principe van “res nullius”.
vandaag gebeurd om 19 u : een reebok wordt aangereden door een chauffeur , toevallig jager . De ree is gekwetst , tamelijk ernstig , vb gebroken heup .
Enkele praktische vragen aan het forum :
Mag een gewone voorbijganger het dier afmaken ?
Mag de jager het dier afmaken ? Met een geweer ? Met een mes ?
De politie moet gebeld worden en een PV opgemaakt . wat nu met het dier?
Aan het OCMW aanbieden ? Dat kan pas morgen… mag het dier ter plekke onweid worden ?
Mag de chauffeur het na het PV zelf voorlopig mee naar huis nemen om het koel te bewaren?
Is de politie bevoegd om hiervoor toelating te geven ?
Het OCMW kan en zal het weigeren de dag erna , ik neem aan dat de aanrijder het mag houden . Moet er dan geen label aan ?
En wat als die jager Bevoegd Persoon is en het wilt doorgeven ?
Moet de WBE op de hoogte gebracht worden ?
benieuwd naar uw reacties .