fbpx Skip to main content
search

Onderstaand bericht vonden we op een Amerikaanse site. En we vonden het de moeite waard te proberen.
Goede kogelmunitie is concentrische munitie waar de huls en de kogel perfect opgelijnd zijn. Ideaal zit de kogel perfect in de huls en dus niet gekanteld.  Je kan dit meten met gespecialiseerde apparatuur, zelfs tot op een duizendste van een cm.
Maar er is ook een eenvoudige manier. Leg de kogel op een vlakke ondergrond. En terwijl je focust op de tip van de kogel rol je langszaam met de kogel. Als de kogel niet perfect concentrisch is, zie je de kogeltip lichtjes wiebelen. Kogels die niet concentrisch gefabriceerd zijn hebben ook de neiging slechter te schieten.
Kan iemand dit confirmeren of is dit enkel voor US kogels ?
Of enkel voor kogels van eigen fabrikaat ?
Hebben jullie hier ervaring mee ?
 

Roll Ammo

Roll Ammo

3 Comments

  • serge schreef:

    Beste bloggers, jagers, buitenmensen, … .
    Bij het herladen van kogels voor het sportschieten werd het volledige proces van herladen zeeeeer minitieus gedaan. Tot zover zelfs dat het kruit, de koppen op de weegschaal in grains werden gewogen en de koppen werden in gewichtsbatchen onderverdeelt.
    De koppen werden met de hand op de huls geplaatst en met een 1stapspers in de huls geduwd waarna ze in een doos met mousse geplaatst werden.
    Dit kon op de 100m baan net dat 1 puntje verschil opleveren…… .
    Bij de benchrest discipline ging het er nog erger aan toe, daar werd fabrieksmunitie gewoon in de zandbak verschoten, maar op de voet van de huls werd een merkteken gezet die overeenkwam met een merkteken op de kamering van het wapen, dit omdat er dan een perfecte pasvorm ontstaat tussen huls en kamer. De hulzen werden met grootste nauwkeurigheid herladen, waarna de kogels per stuk ingepakt werden, en werden manueel uiterst voorzichtig in de kamer geplaatst met de markering die correct overeenkwam, ….. .
    Hier werd wel op 300+ m geschoten in amerika zelfs op 1000 yards.
    Voor de jacht lijkt me zelfherladen eerder een uitzondering.
    Maar je kan gerust de centrage van de kop eens checken, makkelijk als je een houten latje aan 1 zijde iets hoger legt en daarop de kogel laat afrollen, zie je dadelijk heel duidelijk of er een afwijking is.
    Weidelijke groeten Serge

  • frank schreef:

    zelf herladen munitie is altijd nauwkeuriger dan fabrieksmunitie.. gewoon omdat de munitie afgstemd wordt op het wapen . fabrieksmunitie moet in elk wapen van een specifiek caliber passen (saami norn) .en is dus eigenlijk maar basis materiaal.

    • 44r schreef:

      Ik zou dit ook geen enkele jager aanraden, tenzij je natuurlijk jouw uitdaging zoekt in de grote afstanden, hetgeen in ons Belgiekske moeilijk haalbaar is gezien alles onder de 3-400 m eigenlijk helemaal niet ver is.
      Er zijn zovele andere zaken die de nauwkeurigheid veel erger benadelen. Doe maar eens enkele driften batue, waarbij je dus dikwijls laadt en terug ontlaadt en controleer dan de kogelpunten maar eens. Als je weet dat zo’n scheve punt de baan makkelijk een halve meter kan verleggen op een kleine 100 m…
      En zelf herladen munitie is zelfs voor de jacht helemaal geen uitzondering, zeker bij jagers die dikwijls grenzen opzoeken want die willen wel duidelijk de effectiviteit van hun koppen kennen en kop/lading/caliber kunnen afstemmen op ’t beoogde wild en de te verwachten afstanden en jachtwijze. Want daar blijft onze wetgever schromelijk in gebreke gezien hij of zij geen onderscheid maakt tussen de energie die een bepaalde kogel meekrijgt en de manier waarop deze kogel zijn energie afgeeft aan een bepaald stuk wild. Een lever action in .357 RM is hier in Vlaanderen wettelijk niet geschikt voor reewild, maar wedden dat dit caliber bij schoten binnen de 100 m minder nood zal hebben aan een zweethond dan onze wel toegelaten .222 Rem?
      En om even terug te komen op de voorgestelde munitie-check: zo’n controle op 1 enkele parameter is eigenlijk tamelijk zinloos gezien tijdens het schot een boel van factoren meespelen om enerzijds een goede groepering te krijgen en anderzijds nog voor het schot te kunnen voorspellen waar jouw POI gaat uitkomen. En hier werken een boel factoren samen en elke loop heeft hierbij dan nog zijn eigen eisen.
      Begin al eens met ’t gewicht en de vorm van de kogelkop af te stemmen op de twist van de loop. Lange en/of zware koppen hebben namelijk een zeer snelle twist nodig terwijl korte/lichte koppen een trage twist nodig heeft om zich te stabiliseren.

Laat een reactie achter