fbpx Skip to main content
search
Wapens

Juxtaposé – Superposé

By juni 27, 20134 Comments

We starten met een controversieel gezegde, om de historiek van de Juxtaposé naar de Superposé uit doeken te doen.

an Over and Under gets you more birds, but
a Side by Side gets you more invitations

Juxtaposé

Juxtaposé

Juxtaposé

side-motion

Juxtaposé – Side Motion

De eerste dubbelloopsgeweren waren side by side. En dit om de eenvoudige reden dat deze geweren uitwendige hanen hadden. Deze stonden dus aan de zijkant van elk van de lopen. Met de komst van de Hammerless geweren was de side by side niet echt meer nodig en waren alternatieven mogelijk.
Bijzondere gevallen zijn er ooit ontworpen zoals op bijgaande foto de Side Motion.

Superposé

griffen-howe-superbritte-side-opening-blixt

Superposé – Side Opening

Ook bij de Superposé waren er enkele speciale ontwerpen. Zoals deze, waar de constructie er uit bestond om de juxtaposé een kwart te draaien, met het scharnier dan op de zijkant en dus ook zijdelings sluitend.
Want de grote problematiek bij de eerste superposés was het scharnier. Indien dit onder de twee lopen werd geplaatst kreeg men een zeer hoge constructie (2 lopen en scharnier eronder).
Tap scharnier

Tap scharnier

Pas later, met het gebruik van het tap-scharnier (midden de onderste loop) werd dit probleem opgelost. Hierdoor kantelt het geweer niet onderaan maar pivoteert eerder in het midden.
De eerste superposé ontstond pas begin de jaren 1900 (Boss & Co en Woodward), maar is ondertussen de juxtaposé ver voorbij gestoken qua verkoop. De goedkopere fabricage, maar ook de betere gewichtsverdeling en beter zicht (links en rechts) geven hier denkelijk de doorslag.
 

4 Comments

  • DieterB schreef:

    Mooie quote! 😉
    If god wanted us to shoot an O/U he would have put our eyes over and under not side by side…

  • Tommeke_112 schreef:

    Inderdaad een zeer mooie quote.
    Maar dan scheelt er wel iets aan. Gezien we slechts een meesteroog hebben en dit op het kolfstuk leggen en oplijnen met de bies en het mikpunt, wil dit dan zeggen dat God niet wou dat we met slechts 1 loop zouden schieten?
    Dit geheel ter zijde hoor want het is inderdaad een mooie quote om een voorkeur te rechtvaardigen, ook als is ze niet volledig sluitend.

  • De Smedt J.J. schreef:

    Beste Jagers en Schutters
    Een goed geweer is een geweer waar men goed mee schiet en omgaat .
    Goede munitie is de munitie waar men goed mee treft .
    De levens duur en het behouden van de waarde van onze jacht wapens is een
    ander onderwerp .
    Zeker is dat superposès van goed kwaliteit sterker zijn dan juxtaposes.
    En dan moet ik nog een uitzondering maken voor de juxta’s met kersten of greener sluitingen .
    Wat ik wel moet bevestigen . Is dat door het gebruik van staal patronen er veel mooie juxta’s op korte tijd naar de schroot hoop gaan verdwijnen .
    Jagers Groet De Smedt J.J. agent voor Gavin Gardiner Sotheby’s

  • Jachtwachter schreef:

    Persoonlijk schiet ik veel beter met de juxta dan de o/u, want dit geeft -wat mij betreft- een beter zicht. Nu over het staalgebruik. Veel juxta’s zijn nog van oude makelij en verdragen geen te zware patronen en dan vooral de italiaanse, maar kunnen zeer goed overweg met de engelse, minder krachtige (met minder druk) zoals Gamebore Super Steel. Als men dan met een max van 1/2 choke schiet is er niets aan de hand. Ik schiet nu al jaren met een juxta met lisse en 1/2 choke met staalhagel N° 3 (gamebore) zonder enig probleem en al evenlang met een juxta 1/4 en 3/4 met hagel N° 5. Ik schiet minimum per jaar 500 patronen N° 5 en toch zeker 250 N° 3. De wapens dateren van 1970, 1971 en 2 geweren van 1978 getest op 900 Bar. Deze gamebore patronen gaan niet boven de 700 Bar op max en hebben een plastic kuipje. Ik ken tevens engelsen die graag met deze patronen schieten en dan nog met veel oudere geweren, zonder enig gevolg. Daarentegen, nogmaals, vermijdt absoluut de snelle en hyperkrachtige italiaanse patronen, want dan is het zonder twijfel de dood van uw wapen. M.a.w. gebruik het gereedschap dat moet en tracht niet boven het toelaatbare te gaan. Chokes van 3/4 zijn verboden voor al wat groter is dan N° 5 en de rest kan men zonder problemen schieten tot en met 1/2 choke MAAR enkel met zachte patronen. Ga toch nooit boven 3/4 choke, alhoewel sommige oude Baïkals na intensieve testen in 1/2 en full choke nog steeds géén enkel schadebeeld vertoonden na enkele duizenden patronen (testen uitgevoerd in Frankrijk), doch ook enkel met engels gerief. Wat er ook van weze, als men niet oppast krijgt men hoe dan ook schroot met patronen met te hoge druk op juxta’s die niet op staal getest zijn.
    Ter vergelijking: op de doosjes van de Gamebore super Steel staat geschreven : ” Please note these cartridges are suitable for use in: 70 mm Case Lenght guns, nitro poofed to a service pressure of 3 1/4 tons per square inch OR 900 kg per square cm.” Dit betreft zo ongeveer alle juxta’s van vóór het jaar 2000. Dus opgelet wat U verschiet en alles zal goed gaan.

Laat een reactie achter