fbpx Skip to main content
search
Wetgeving

Jachten van de Kroon

By juli 21, 20139 Comments
Jachten van de Kroon

Jachten van de Kroon

Vandaag een Koninklijke dag met de Nationale Feestdag en de Kroning van een nieuwe Koning.
En dus vandaag ook een speciaal stukje over Jacht en de Kroon.

Geschiedenis

Eerst de geschiedenis. Hiervoor gaan we terug naar dé Jachtwet van 1882
– Art. 13. De jacht in de staatsdomeinen is alleen geoorloofd ingevolge een openbare aanbesteding. De jacht in het Zoniënbos, in de bossen van Saint-Hubert en in het Hertogenwald, alsook in de staatseigendommen grenzende aan het domaine d’Ardenne, is evenwel voorbehouden aan de Kroon.
Voila, De Kroon, ofte de Koning, is dus ook Jachtheer. Maar ondertussen is de situatie wel veranderd.
Het Zoniënbos is nog steeds voorbehouden voor de Kroon (Jachtdecreet 1991 – Art 11: Het recht tot jagen in het Zoniënbos is voorbehouden aan de Kroon.).
Maar hier is er een probleem, aangezien het Brussels Gewest geen Jachtwetgeving heeft. En dus kan er daar ook niet gejaagd worden.
De twee andere domeinen beter gekend als Saint-Michel-Freyr en Hertogenwald zijn wel nog actieve jachtdomeinen.
Evenwel sinds 1982, onder Koning Boudewijn, heeft de Kroon afstand gedaan van het recht om rechtstreeks en persoonlijk te jagen op deze gebieden.
Koning Boudewijn wenste dat de Kroonjachtgebieden aan drie missies beantwoordden :
• inrichting van een jachtterritorium met voorbeeldfunctie,
• ontwikkeling van een uitgelezen proefterrein voor toegepast wetenschappelijk onderzoek en
• inrichting van een plaats met uitgesproken sociaalpedagogisch potentieel
Om deze opdrachten te verwezenlijken, werd het wildbeheer in beide gebieden overgeheveld, door Koning Albert, naar het Waalse ANB het DNF (Division de la Nature et des Forêts).

Jachtgebieden

Het gebied van het Hertogenwald strekt zich uit over 6.350 ha, gelegen in een bosmassief van meer dan 50.000 ha aan de oostgrens van België, in de streek van de Hoge Venen.
Het gebied van Saint-Michel Freyr omvat 4.100 ha en ligt in het hart van het bosmassief van Saint-Hubert. Het gebied bestaat uit twee aangrenzende zones die gescheiden worden door de N89. De weg is voor veiligheidsredenen afgeschermd door een hek van 2,20m hoog waar grote hoefdieren niet over kunnen.

Jachten van de Kroon

Jachten van de Kroon

Wild

Tegenwoordig is vooral het hert het voorwerp van inspanningen die geleverd worden bij het beheer van het gebied. De ree vertegenwoordigt een bescheiden, moeilijk te tellen bevolking die stabiel lijkt te zijn of zelfs toeneemt. Het everzwijn is tegenwoordig goed aanwezig met een afwisselende dichtheid van jaar tot jaar. Het is meldenswaardig dat het hert anderhalve eeuw terug niet aanwezig was in dit massief. Toen waren de wildsoorten het hazelhoen, het korhoen en de ree. Blijkbaar heeft de verovering van de venen door naaldbomen en de demografische druk van de mens in de valleien geleid tot de groei van een hertenpopulatie die nu goed gevestigd is in het Hertogenwald.
Net als in het gebied van het Hertogenwald vallen vooral het hert, de ree en het everzwijn onder het wildbeheer. Het hert is tegenwoordig met een belangrijke dichtheid aanwezig ten Noordwesten van de N89. Dit is in mindere mate het geval ten Zuidoosten van deze as. De reepopulaties, die moeilijk te becijferen zijn, lijken wat bescheidener en variëren in de loop van de tijd. De sterke verhouding loofbomen laat voorts een grotere hoeveelheid everzwijnen toe dan in het Hertogenwald.

Hert gefotografeerd door de huisfotograaf Philippe Moës

Hert gefotografeerd door de huisfotograaf Philippe Moës

Jacht

De Jacht in de Jachten van de Kroon is bijna voornamelijk via Bersjacht en Loerjacht. Dit om een selectief afschot te realiseren (stilstaand wild, volledige identificatie). Soms is er een Aanzit Drukjacht.
Afshot van Hert is 21 stuks per 1.000 Ha, Everzwijn 7 per 1.000 Ha, Ree 4 per 1.000 Ha.

Jagers

Aangezien de Kroon zelf niet meer jaagt wordt dit overgelaten aan anderen. Natuurlijk eerst de beheerders van het gebied, de boswachters van het DNF.
Maar ook worden jaarlijks de twintig beste laureaten van de jachtexamens uit Vlaanderen en Wallonië uitgenodigd om te komen jagen op de Jachten van de Kroon.
Onder begeleiding van de Boswachters krijgen zij een stage die verder gaat dan enkel jagen. Het programma bevat ook: Revierbeheer, organisatie Jachtseizoen, Uitrusting, Veiligheid, Jachtdiscipline, Nazoeken, Wildtellingen, Fotografie-jacht.

De Koning – Jager

Van een aantal Koningen is geweten dat ze niet jaagden, onder andere Boudewijn en Albert II. Philip is wel reeds gesignaleerd op Jachtevenementen. Van Laurent zijn we wel meer strapatsen gewoon en zou het kunnen dat hij ook jaagt, met of zonder jachtverlof.

Besluit

Moeten wij ons van de festiviteiten veel aantrekken ?
Als Jagers, nee.
De bevoegdheden voor de Jacht zijn sinds 1980 Gewestbevoegdheden en dus niets meer te maken met het Nationale niveau (of gevoel) of de Koning.
We zouden het nog kunnen doen om ook een uitnodiging te krijgen voor de Jachten van de Kroon ?
Maar daar zijn ook vragen bij te stellen. We kennen zelfs een kandidaat jager die specifiek één vraag niet beantwoorde om geen60/60 te hebben en zodoende de uitnodiging te ontlopen.
 

9 Comments

  • Tommeke_112 schreef:

    ik heb altijd gehoord dat koning Boudewijn net wel een fervent jager was.
    En al zeker zijn stiefmoeder Lilian Baels, naar het schijnt was zij een zeer fervent en zeer goed schutter op grof wild. (op haar domein te argenteuil.
    Jaagt de koninklijke familie trouwens niet in Ciergnon nog een koninklijke jacht?

    • Heiki schreef:

      Ik heb het geluk gehad om enkele jaren geleden bij de laureaten geweest te zijn en ik moet zeggen het was een onvergetelijke ervaring. De ervaring die je daar opdoet is onbetaalbaar en als het wat meezit heb je de kans om er Ree, Hert en/of Everzwijn te strekken. Dat van de kandidaat jager die 1 vraag niet beantwoorde om geen 60/60 te hebben vind ik volstrekte onzin !!!
      Ikzelf had op het theoretisch gedeelte 2 punten te weinig en op het praktisch gedeelte 1 punt te weinig om een maximum te hebben en toch kreeg ik een uitnodiging, en er waren zelfs laureaten die minder punten hadden en er toch ook bij waren. Er zijn ook ieder jaar laureaten die gewoon afzeggen dus geen 60/60 willen halen enkel daarvoor, sorry hoor maar … trouwens indien de interesse er niet is zeg dan gewoon af dan hebben de laureaten uit de vorige jaren de kans om nog eens een keertje terug te gaan.

  • Boswachter schreef:

    Ik was ook bij de gelukkigen die omwille van mijn uitslag op het jachtexamen in aanmerking kwamen voor deelname gedurende twee jaren aan het realiseren van het geplande afschot in het Hertogenwald. Ik ben het volledig eens met het standpunt van Heiki. Persoonlijk betittel ik die ervaring als de mooiste ervaring uit mijn jagersbestaan. Alleen al die rondgangen met telkens weer een andere Boswachter dewelke die uitgestrekte bossen kent als zijn broekzak. Buitengewoon, subliem, onbetaalbaar!

  • Frederik Van Coppernolle schreef:

    Hallo, even terug dit ‘oud’ onderwerp oprakelen.
    Ook ik kreeg deze week een brief met kroontje in de bus met daarin, als examenlaureaat, een uitnodiging voor minstens 6 jachtdagen (bers -en loerjacht) in Saint-Michel-Freyr en zie dit ook als een fenomenale kans waar ik met plezier on in ga. Een privéstage in een jachtrevier dat gewoonweg onbereikbaar/onbetaalbaar is voor het gros van de jagers. In 1 seizoen tijd doe je waarschijnlijk evenveel praktijkervaring waar velen 5 of zelfs meer jaren voor nodig hebben. Ik kijk dan ook volledig uit naar dit ‘cadeau’.
    En juist over dat laatste heb ik nog wat vragen waar ‘Heiki’ en ‘Boswachter’ me eventueel mee kunnen helpen. Ik zie het als een cadeau, een beloning voor de best presterenden uit de jaarlijkse jachtopleiding. Ook de site chassesdelacouronne.com leert me hetzelfde: de laureaten krijgen een stage aangeboden. En toch…bij sommigen, die al langer jager zijn, was de reactie op het goeie nieuws: breng maar een dikke portefeuille mee. Een enkeling meende dat de stage voor de laureaten gratis is en voor het gestrekte wild ook geen afschotpremie dient betaald te worden. Anderen meenden dan weer dat dit een commerciële bedoening is en prijzen de pan uitswingen.
    De begeleidende brief bij de uitnodiging maakt enkel gewag van ‘een billijk bedrag (drinkgeld) aan je persoonlijk begeleidende boswachter te schenken’. Verder wordt gezegd dat de trofee in geval van reewild je zal worden aangeboden maar dat een hertentrofee altijd bij de organisatie blijft.
    Dat billijk bedrag voor de boswachter lijkt me maar normaal, dat is gewoon respectvol. En indien een trofee dient ‘geprepareerd’ te worden lijkt het me ook maar wiedes dat daar iets voor moet worden betaald.
    Maar zou het niet kunnen dat de verwarring komt doordat sommigen blijkbaar een enkele uitnodiging krijgen? Geen stage maar een invitatie voor een single jachtdag waar dan wel dient betaald te worden.
    Ik ben sowieso van plan om te gaan maar het zou fijn zijn als iemand van de vorige laureaten klaarheid zou kunnen scheppen. Alvast bedankt.

    • Bg.243 schreef:

      Beste Frederik, alvast proficiat met uw resultaat, en de daarop volgende uitnodiging. Vorig jaar was ik ook bij de gelukkigen, en een ervaring is het zeker en vast! Als je zelf leergierig bent (en de Franse taal een beetje meester), kan je honderduit vragen stellen over alles wat je daar ziet en hoort. De boswachters kennen hun bos, en hun job, door en door en zijn zeker niet te beroerd om hun kennis door te geven, maar een beetje interesse helpt veel. Wat betalen betreft, er wordt een kleine vergoeding gevraagd per track (telkens een ochtend- of avondtrack), maar dit gebeurt vanuit de organisatie zelf, dus zeker niet door de boswachters.
      Deze bijdrage zou zelfs niet verplicht te betalen zijn, (het is een gunst van wijlen Koning Boudewijn) maar respect is hier inderdaad wel op zijn plaats. Het geschoten wild KAN door U zelf aangekocht worden, maar ook hier zeker geen woekerprijzen. Ik dacht dat de prijs overeenkomt met de prijs die ze normaal kunnen krijgen van een vleesgroothandel die het meeste geschoten wild opkoopt. Zeker niet de prijs die je betaalt bij de beenhouwer. Wat de boswachters daar wel apprecieren is een flesje wijn, of een biertje van bij U in de streek. Deze worden dan vooral, samen met de laureaten, opengemaakt wanneer er een afschot te vieren valt. Binnenkort zal je wel een uitnodiging krijgen voor een briefing en later nog eens een rondleiding in het gebied, waarop je al je vragen al kan stellen. Kijk ondertussen maar al eens rond naar een degelijk (moet zeker geen duur zijn) kogelgeweer, met een goede kijker erop want hier worden wel minimum eisen voor gesteld. De meeste wapenwinkels weten wel waaraan deze geweren moeten voldoen. Luister al eens rond naar leveringstermijnen, dan weet je of je kan gaan proefschrieten in mei/juni of september. Ik heb laatst ook mijn uitnodiging gekregen als 2e jaars laureaat, dus misschien kome we elkaar daar wel eens tegen. Alvast veel succes!

  • Taver schreef:

    Ik heb op 7 april ook een uitnodiging gekregen voor de jachten van de Kroon, in het Hertogenwald dan wel. Weet iemand of daar verschil op zit tov St Michel – Freyr? Ik heb in ieder geval al positief geantwoord en kijk er alvast sterk naar uit!

    • Tom Ampe schreef:

      Ik heb deze week eveneens een uitnodiging in de bus gekregen voor de jachten van de kroon in hertogenwald, wat waren uw bevindingen? Ik heb reeds toegezegd uiteraard, lijkt mij ook een ervaring die ik in geen geval wil/mag missen, de kennis die ik er kan opdoen alleen al. maar alle tips zijn uiteraard welkom.

  • Ed H schreef:

    Beste Tom,
    Gefeliciteerd met de uitnodiging! Een geweldige ervaring, vooral als je nog niet eerder met grofwildjacht in aanraking ben gekomen.
    Ga vooral naar de infosessie die gehouden zal worden.
    Praktische zaken die je nodig hebt:
    – Verrekijker van ongeveer 8×42.
    – Karabijn: ten minste kaliber .270Win. De meeste mensen gebruiken 30-06, 7×64 of .308 hetgeen meer dan voldoende is.
    – Richtkijker: Hoe beter de kwaliteit, hoe meer je er aan hebt in de laatste schemer. Maar voel je vooral niet verplicht om een hele dure te kopen. Die laatste 1-2% extra lichtopbrengst kosten veel geld!
    – Zelf je geweer inschieten op de schietbaan. Instellen op 4cm boven de roos op 100m. Dan zit je altijd goed met schoten van 25 – 150m.
    – Schaf een goede waterdichte jachtjas aan van geruisloze stof
    – Goed schoeisel waarmee je een eind door het bos kunt lopen (de jacht gaat door ongeacht het weer)
    – Hoofdlamp
    – Neem iets te eten en te drinken mee om te delen na de jacht met de boswachters en de andere jongjagers die die ochtend of avond ook aanwezig zijn.
    Je gaat iedere keer met een andere boswachter op pad in een ander deel van het Hertogenwald. Je zult steeds een mix van bersen en hoogzit doen. De boswachter neemt altijd een schietstok mee die hij voor je neerzet mocht zich een kans voordoen. Pas schieten als de boswachter aangeeft dat het stuk wild voor afschot in aanmerking komt, en dan enkel als het stil en dwars staat.
    Als je je leergierig opstelt naar de boswachters zijn ze van harte bereid om je van alles uit te leggen (echter enkel in het Frans!). Mocht er voldoende tijd en daglicht zijn kun je ook vragen of ze je het ontweiden kunnen leren.
    Mocht je een geweidrager strekken, wordt er van je verwacht dat je de trofee laat prepareren. Dat kun je vaak via de boswachter laten doen. Betaling aan de boswachter.
    Moest het nodig zijn om een nazoek te doen op een stuk wild waarop jij geschoten hebt, wordt het zeer op prijs gesteld dat je de benodigde 3-4 uur blijft wachten en deelneemt aan de nazoek.
    Het eerste jaar is enkel de bers- en aanzitjachten (zo’n 8 keer). In het tweede jaar krijg je waarschijnlijk ook een uitnodiging om deel te nemen aan een drukjacht in het Hertogenwald en een in St Michel Freyr.
    Mijn ervaring: Een fantastische gelegenheid om de stress op het werk te laten en een (ont)spannende, boeiende leerervaring op te doen.

  • alumnusJachtvandeKroon schreef:

    “Maar daar zijn ook vragen bij te stellen. We kennen zelfs een kandidaat jager die specifiek één vraag niet beantwoorde om geen60/60 te hebben en zodoende de uitnodiging te ontlopen.”

    Met deze zin maken jullie wel duidelijk dat jullie niets weten van wat er gebeurd in de Jachten van de Kroon
    en stelt ook de rest van de feiten in het artikel in vraag.

    De uitnodiging is vrijblijvend en een uiterst unieke ervaring voor een beginnend jager.

Laat een reactie achter