fbpx Skip to main content
search

Vorige week eindigde ook het Grofwild seizoen in Wallonië.
En nu blijkt dat, zelfs na een verlenging van 1 maand, de quota, vooral voor Cervidés niet gehaald werden.
De jagers wijten dit vooral aan te hoge quota opgelegd door DNF (Departement Nature et Forêts).
Sommige WBE’s zijn zelf zeer ver van de doelstellingen en kunnen zich dan ook aan een gepeperde rekening verwachten. Voor de WBE Saint-Hubert gaat het om 40 stuks kaalwild en een 10-tal geweidragers.
Ondertussen voorziet de afdeling Jacht van DNF een herziening van de Quota voor de volgende jaren.

La Meuse

La Meuse

6 Comments

 • Flip schreef:

  Indien de doelstellingen in dit geval de afschotcijfers niet gerealiseerd kunnen worden kan kan dat gezien worden als een rechtstreekse aanfluiting van het besef en jacht ethiek. Er zijn zoveel jonge jagers die zouden willen en kunnen helpen maar men is te bang dat de een, een stuk wild meer schiet dan de ander en als men beseft dat het quotum niet gehaald gaat worden is het te laat. Op tijd met man en macht aan het werk en nogmaals jonge jagers staan te popelen om mee te “mogen” jagen.

  • perelaar schreef:

   Het niet gerealiseerde afschotcijfer ligt niet aan de lokale jagers die niet willen delen, het ligt vooral aan de véél te hoge opgelegde afschotcijfers, die niet in relatie staan met de hoeveelheid wild in het gebied. Afschot behalen = jacht kapot, want geen wild meer…

 • van de waart schreef:

  Ik ben het met de dhr flip van harte eens ook in ned zijn voldoende jagers die hier bij willen assisteren dan heb je deze problemen niet en is een verlenging zeker niet nodig bij deze ik ben beschikbaar

 • dimitri schreef:

  Ben ook beschikbaar!

 • 44r schreef:

  Mr. Van de Waart, Dimitri en anderen, lees ik daar tussen de lijnen dat jij je aanbiedt om de boete te helpen betalen die volgt op een afschot dat zo hoog ligt dat het niet KAN vervuld worden?
  Wanneer ik hier in ’t Vlaams Gewest een telling doorgeef van totaal 30 stuks reewild en ik vraag een afschot voor 1/4-de, in dit geval 7 stuk waarvan ik graag 4 kits had en de overige stuks verdeel onder geiten en bokken, zodat NA het afschot de stand bokken en geiten gelijk is, dan doe ik goed beheer en zal ik dat afschot ook wel voldaan krijgen (als ik niet te veel stroperij krijg en niet te veel ongevallen). Als men echter op een hoger niveau beslist dat er beter minder reewild op mijn jacht zit en men geeft mij een afschot van 25 stuks, dan liggen de kaarten plots helemaal anders. Als je dan nog weet hoe hoog de boete is bij onze Waalse collega’s voor een niet voldaan afschot, dan weet je gelijk waar de klepel hangt en ga je denkelijk niet zo graag assisteren (tenzij je een schieter bent en helemaal geen weidelijk jager).
  Voor de volledigheid: in tegenstelling met het Waals Gewest mogen in’t Vlaams Gewest labels teruggestuurd worden zonder dat er een boete aan vast hangt, het heeft hier enkel een zeer negatieve invloed op de beheermaatregels voor de toekomst.

Laat een reactie achter