fbpx Skip to main content
search
JachtbelangenWetgeving

Boerenbond Jaagt op Wild

By februari 11, 20124 Comments


Of beter Anne-Marie Vangeenberghe jaagt op Wild, wordt dit een bericht over Vrouwen en Jagen ?
Welnee, Anne-Marie Vangeenberghe is de woordvoerster van de Boerenbond en wil vooral de Everzwijnen weg uit Vlaanderen of althans weg van de gewassen die de boeren telen. Bij het meldpunt van de boerenbond kwamen tot nu toe 350 meldingen binnen voor schade met een totaalbedrag van drie miljoen euro. En niet enkel de Everzwijnen hebben het verkorven, maar ook houtduiven, ganzen, konijnen, hazen en ander wild.
De Boerenbond lijkt hier wel “brother in arms” met de jagers want ook zij vragen dé dringende wetswijzigingen: afschot bij nacht, lokken van wild. En ze verwijzen expliciet naar de Jagers als erkende bestrijders om dit uit te voeren.
Evenwel over Vossen spreekt de Boerenbond zich niet uit, wegens geen schade voor de Landbouw.
We berichten graag over de status van Everzwijnen, met zelfs een officieel standpunt van Natuur en Bos in hun Beheersvisie van Februari 2011.

 
Volledig bericht in pdf (135 Kb) De Standaard 11 feb 2012 – Boerenbond en Jachtbelangen

4 Comments

 • Bosman_180 schreef:

  Een citaat uit jullie tekst:
  “En niet enkel de Everzwijnen hebben het verkorven, maar ook houtduiven, ganzen, konijnen, hazen en ander wild.”
  Laat ons dus zeggen: “Alle wild”. Dit bevestigt mijn aanvoelen dat ik al lang heb: Voor een boer is een goede Haas een dode Haas. Hij zal dan ook alles in het werk stellen om die storende factor te vernietigen. Ondertussen bakt hij wel zoete broodjes met die domme jager die hem dan nog rijkelijk betaalt voor zijn jachtrechten. Nu zijn het de evers die de aandacht trekken, stel dat er morgen weer wat konijnen zijn, de muziek van de jacht, het wordt je reinste nachtmerrie, je kan er gaan voor werken en hopelijk verdien je goed of je schiet te kort! En nogal wiedes dat ze geen probleem hebben met de Vos want die helpt om dat wild van kant te maken;

  • Bg.243 schreef:

   @ bosman_180; als je met scherp wil schieten, kijk dan eerst in welke richting. Als landbouwer, en eerstejaars jager, zit ik deze periode ganse dagen op het veld. Ik kan er dan ook volop van genieten hoe de (jonge) hazen gedekt blijven liggen om dan plots voor de wielen van de trekker weg te rennen, hoe de fazanhaan de baltsperiode inzet, en zo zijn hennen bij elkaar “kokt”, en hoe er zelfs in sommige jachtgebieden links en rechts weer een patrijs te bewonderen valt. Maar de natuur, en als natuurafhankelijk mens ook de boer (net als de jager), heeft evenwicht nodig! En als ik van begin zomer tot de oogst, tot wel 400 duiven zie opvliegen uit een paar vierkante meter tarwe, dan is dat geen evenwicht meer. Daar moet men tegen optreden. De meeste boeren laten maar wat graag hun weilanden gebruiken om rechtbekken te vangen, laten hun velden gebruiken tijdens het jachtseizoen (en bij ons is de jachtpacht zeker geen rijkmaker) en sommigen laten zelfs nog een hoekje mais over voor de jacht. Zoals altijd zijn er zeker uitzonderingen die de regel bevestigen, maar scheer ze niet allemaal over één kam. Ik weet niet of je al eens van dichtbij hebt gezien wat voor schade everzwijnen kunnen aanrichten? Dit is ook geen evenwicht meer.
   Daar moet men tegen optreden. Of de schade moet verhaald worden op de jachtrechthouder, dat is een andere discussie, deze worden ook dikwijls beperkt in hun mogelijkheden. Maar je kan niet verlangen dat de landbouw(er) bij zo een geval rustig blijft. Ik veronderstel dat jij ook geregeld met de auto rijdt, wat voor de meeste een normale zaak is. Als morgen een andere bestuurder vooraan je tuin binnenrijdt, hem keert op je terras en door de achteromheining je eigendom weer verlaat, denk ik niet dat je dat nog even normaal zal vinden. Misschien een raar vergelijk, maar schade dient vergoed! En wees maar zeker dat de landbouw kan leven met “normale” schade, en zeker niet te pas en te onpas bij de jachtrechthouder of zijn “garde” aan de bel hangt. Een fazant of haas, geschoten tijdens de open jacht maakt, toch zeker in onze streek, nog steeds veel goed. En wees maar zeker dat, met die gedachte, de boer hem in het voorjaar graag aan de balts ziet beginnen. Weidelijke groeten.

   • Bosman 180 schreef:

    Reactie aan Bg 243.
    Ik zou je gtraag als landbouwer-landeigenaar opn ons jachtterrein hebben. Maar waarschijnlijk lukt dit niet want je jaagt zelf op je eigendommen. Je staat dus buiten de discussie want je bent rechter en partij. Alleszins gelukgewenst met je standpunt en met je manier van handelen.
    En inderdaad, schade moet worden vergoed, zo veel is zeker. Nu bij ons is er geen schade hoor en de prijs die we betalen voor de jachtrechten roept vragen op bij het zien van de jachttableaux. Dat overgelaten stukje maïs komt er nadat we het rijkelijk betalen en als we er niet op toekijken gaat het de dorsmolen in.

Laat een reactie achter