fbpx Skip to main content
search
Hunting HabitatNews

Vissen

By februari 5, 2013No Comments

De jager is een buitenmens en nogal wat jagers beoefenen alle vormen van jacht, te velde en ook te water, vissen dus.
Het hing reeds lang in de lucht en op 1 februari keurde de Vlaamse Regering het nieuwe visserij besluit goed.
De Hengelsport evolueert en vissers willen graag bijkomende mogelijkheden om hun hobby uit te oefenen. Dit heeft geleid tot alleszins een eenvoudigere regelgeving, met meer mogelijkheden in de gesloten tijd (tussen 16 april en 31 mei) en zeker ook oog voor de organisatie van hengelwedstrijden.
Vroeger mocht de hengelaar in de gesloten tijd en ’s nachts enkel vissen op een beperkt aantal waterlopen die bij besluit werden vastgelegd. De lijst werd samengesteld op gemotiveerde vraag van de vissers. Vlaams minister Joke Schauvliege: “Wij hebben de zaken omgedraaid. Het nieuwe besluit vertrekt vanuit een positief uitgangspunt: de overheid zegt nu dat je overal mag vissen, met uitzondering van dié waterlopen die om ecologische redenen én in de gesloten periode op voorstel van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in het besluit zijn opgenomen.”
Uit een vroegere enquête was al gebleken dat meer dan 75 procent van de hengelaars zijn vangsten terugzet. Om het oogsten van vissen nog verder te beperken is een meeneembeperking van vijf vissen per hengelbeurt ingevoerd, alsook een bescherming van de snoek door een terugzetverplichting tot en met 2018. “Vissers drongen hier zelf sterk op aan. Ik vind het een positief signaal dat de hengelsport ook zelfregulerend wenst op te treden”, zegt minister Schauvliege.
Talrijke maatregelen dragen bij tot een sterke vereenvoudiging van de riviervisserijwetgeving. De vroegere complexe regelgeving (36 uitvoerige artikels) met specifieke voorwaarden per vissoort en per type viswater werd herleid tot klare, eenduidige regels (21 duidelijke artikels) waarbij het ecologisch evenwicht op de openbare wateren en de directe omgeving wordt gerespecteerd.
Alle nieuwe visserijregels zijn opgenomen in de folder ‘Reglement Openbare Visserij 2013’. Elke visser die zich in 2013 een visverlof aanschaft of al aangeschaft heeft, ontvangt de folder met de nieuwe regelgeving. Wanneer de nieuwe regelgeving gepubliceerd wordt in het Staatsblad, en dus ook van kracht wordt, publiceren we het hier natuurlijk ook.
Hieronder nog iets wat Jagers en Vissers gemeen hebben.

Chasseurs - Menteurs

Laat een reactie achter