fbpx Skip to main content
search

In het tussen seizoen publiceren we elke zondag of feestdag, als er wat meer tijd is, een iets langer artikel.
Veel leesgenot.

German Guns

German Guns Collectors Association

Een eerste reeks komt van een kenner van vooral Duitse wapens (lid van de German Guns Collectors Association). In deze reeks komen vooral speciale wapenstypes aan bod zoals drillings, vierlings maar ook speciale landen zoals Duitse, Russische of Oostenrijkse wapenmakers.

Vierling

Ik heb altijd al bewondering gehad voor alternatieve en extreme vormen van jagen en ook voor de wapens die er voor gemaakt en er voor gebruikt worden. De doorsnee jager hier weet wel kwaliteit van minderwaardige wapens te onderscheiden maar is geen kenner van patenten en systemen gebruikt voor het vervaardigen van wapens. Ik wil mezelf geen kenner noemen, ik laat dit over aan derden die me beter en langer kennen.
Ik denk dat ik met zekerheid een van mijn Zweedse vrienden n.l. Fredrik Franzen een absolute kenner, verzamelaar een wapenschrijver mag noemen. Ik heb de eer en het genoegen gehad om Fredrik in zijn thuisland te gaan bezoeken een paar jaar terug en heb zijn indrukwekkende verzameling en archief gezien.
Fredrik, heeft het artikel geschreven over de wapenmaker, ook een Zweed waar we het hier verder gaan over hebben.

Jachwapen of niet

Een vierling is een wapen met 4 lopen en zou het ideale jachtwapen moeten zijn, of juist niet ? De meest voorkomende combinatie voor de vierling is 2 gladlopen en 2 kogellopen dan heb je onmiddellijk 2 X hagel en 2 X kogel ter beschikking, dat zou normaal gezien een droomwapen moeten zijn waar je in principe overal ter wereld zou kunnen mee jagen. Alhoewel, het wapen zou misschien te zwaar zijn een heel duur. Een tweede minpunt is dat een keuze van de juiste loop in een stressmoment niet altijd evident is, dus moeten we ons eerst vertrouwd maken met het wapen, zodat we blindelings de juiste keuze van de loop maken. Om bovenvernoemde redenen zijn er dan ook weinig vierlings gemaakt, alhoewel de meeste Duitse en Oostenrijkse gekende makers ze in aanbod hadden of nog steeds hebben.

Gottfried Juch – Hans Englund

Nu wil ik het hebben over 2 Oostenrijkse vierlings beiden gemaakt door Gottfried Juch in 2 X 20 en 2 X 7 X 57 R. Een ervan heeft zijsloten voor beide hagellopen en het “ Blitz “ mechanisme voor de kogellopen, de andere heeft het “ Blitz” mechanisme voor de 4 lopen. Het interessante aan deze vierlings is dat de eigenaars ervan een nieuw set lopen hebben laten maken in andere kaliber combinaties om er ook intensief mee te jagen. Je moet al een talenvolle wapenmaker met veel ervaring zijn om dit uit te voeren. Om hun droom te realiseren hebben de Zweedse eigenaars een beroep gedaan op de talenvolle en ervaren Zweedse wapenmaker met name Hans Englund die afgestudeerd is als Oostenrijkse “Büschenmachermeister” . Zo’n 15 jaar geleden heeft Englund het verzoek van de eigenaar van de zijsloten Juch vierling ingewilligd en heeft een set lopen gemaakt in 2 X 7 X 57 R en 2 X 9,3 X 74 R (zie foto’s 5-6 en 7) , je kan je zeker voorstellen dat het regelen van 4 lopen tijdrovend was, pas na 120 schoten was er een aanneembaar resultaat alle 4 de lopen schoten in een cirkel van 5 Cm op een afstand van 65 Meter. De eigenaar van de andere Juch vierling wou een set lopen met 4 X 8 X 57 JRS (zie Foto 3 en 4). Deze lopen werden geregeld met Norma Oryx 12,7 Gram, deze munitie is zeer populair in alle Scandinavische landen. Het resultaat is dat alle 4 de lopen in een cirkel van 10 Cm schieten op 100 Meter.

Jacht

Waarom de eigenaars van deze vierlings dit hebben gedaan is eenvoudig te verklaren in Zweden zijn er meer en meer wilde zwijnen, veel te veel zelfs,het aantal herten en elanden zijn ieder jaar in stijgende lijn en er is minder behoefte aan hagelgeweren.
Als afsluiter, hebben we hier een vierling nodig ? Ik ga er geen concreet antwoord op geven, er is zoveel in het leven dat we bezitten maar niet echt nodig hebben.
Foto’s: Fredrik Franzen
Tekst : Gettemans Marc en Fredrik Franzen

Laat een reactie achter